Chocolade verslaving in de wijn

Chocolade verslaving in de wijn

chocoalade witBouquetreeks: chocolade!

Verslavingen, ze ontstaan zo makkelijk. Verslaafd aan de mobiel, je sigaartjes, noten, muntthee, koffie en natuurlijk, wie kent het niet: verslaafd aan chocolade!

Cacaobonen

De Azteken kende deze boon al. Dit Indianenvolk uit Amerika, kwam oorspronkelijk uit Azië. Ze trokken klaarblijkelijk door de wereld en kwamen in Mexico terecht, waar Maya’s al cacaoplantages aangelegd hadden. Zij ontdekten de voor hun onschatbare waarde van de cacaoboon, gebruikten deze als betaalmiddel en maakten er een warme schuimende drank van door de bonen te drogen, te roosteren, te vermalen en tot slot te vermengen met kruiden en rode pepers.

De Zweedse plantkundige Carl Linnaeus gaf de boon zijn wetenschappelijke naam Cacao Theobroma wat je kunt vertalen als “godendrank” of “voedsel van de goden”. Geurig en bijzonder.

chocoladeChocolade aroma

Ja, daar wil in naar toe, naar dat hele speciale chocolade-aroma. Want wat is dit nu precies. Hoe komt die geur tot stand? Daar is niet zo een – twee – drie een goed antwoord op te geven. Het aroma bevat namelijk onnoemlijk veel componenten, waaronder de zogenaamde pyrazines die verantwoordelijk zijn voor de roostergeuren. Wil je het precies weten? Dan heb ik hier wel de juist link voor je: Chemische Feitelijkheden – CF-121-Chocolade-1.pdf

Wijn, gerijpt op de barrique kan die verlokkelijke chocoladegeur in zich hebben. Als de houten vaten een sterke toasting hebben gekregen, sterk gebrand zijn dus, dan, na enkele jaren rijping ontwikkelt de ‘chocolade’ het best. Het is een typische roostergeur net als koffie kan zijn of gedroogde pruimpjes.

Taylors port

Port en rode wijnen

Witte chocolade mist deze geur. Witte wijnen kennen ook het chocolade-aroma niet. Nee, we moeten naar de rode rakkers. Oude vintage ports bijvoorbeeld kunnen zo ontzettend verleidelijk, ja verslavend geuren!

Taylor’s vintages bijvoorbeeld. Alleen in de optimale jaren declareren zij de Vintage Port. Zo een die decennia lang bewaard kan blijven. Nog niet zo lang geleden zaten we bij Taylor’s in de heerlijke tuin, tussen de pauwen, te genieten van zo’n chocoladebom. De wijn deed ons denken aan Sinterklaas ha ha, speculaas en selderij dreven het glas uit, naast choclade en noten. Oef, als ik er aan denk, borrelt er vanzelf een weekeindtripje omhoog. Eens kijken wat er te boeken valt 🙂

PortAndere grote rode wijnen die deze machtige geur en smaak vertonen, kom je zonder meer tegen op de Left Bank, in de Libournais, bij de Beringer’s in Californie en in de Shiraz uit Australië. Of  Boekenhoutskloof  Chocolate Block. Wat dichter bij huis, in een van onze andere lievelingslanden Italië. Daar drinken we graag de Pugliaanse Primitivo , ook zo’n fijne chocoladebom!

Plan voor vanavond ook weer klaar. Stoofpotje met Antico Fuoco Rosso!