SvWTIP: op weg naar de Kaiserstuhl

SvWTIP: op weg naar de Kaiserstuhl

Deze week ontvingen we een reisgerichte vraag van een lezer van Smaak van Wijn! Typisch een vraag voor Rudie de Groot.  Die beet zich vol smaak in de opdracht vast!

‘Goedemorgen,
Hebben jullie nog leuke tips qua bezoek aan wijnplekjes aan de Bodensee voor ons? Er is daar een grote vliegbeurs waar we heen gaan en vervolgens willen we daar dan een paar dagen aan vastplakken in de buurt van Friedrichshafen.’

De Bodensee! Een prachtig gebied in het uiterste zuiden van Duitsland. Vlakbij Frankrijk en de grens tussen Duitsland en Zwitserland.
Wijntechnisch zijn hier negen Bereiche te noemen. Districten voor het gemak. Zoals bijvoorbeeld Ortenau, Badischer Bergstrasse en Bodensee zelf. Maar natuurlijk ook het beroemde Bereich Kaiserstuhl.  Het wijnbouwgebied zelf waar deze districten liggen is het meest zuidelijke van Duitsland: Baden.

Voor het snoeien

Voor het snoeien

De wijnstreek Baden is lang en smal. Ruim vierhonderd kilometer lang maar liefst. Het is een gevarieerd wijngebied met veel verschillende wijntypes. Door het aangename klimaat is het hier al in het vroege voorjaar prettig warm. Met zo’n 1700 zonuren per jaar is het hier wel uit te houden:)
Het meest bekende stuk van Baden is natuurlijk het ten noorden gelegen Kaiserstuhl. Met zijn wijngaarden op vulkanische bodem. Dit in combinatie met de warme zon levert een wijn op vol aroma’s en kracht. In de aanplant zie je hier naast  rieslilng, grauburgunder, weissburgunder en müller-thurgau ook de wereldburgers pinot noir en de chardonnay staan. Er is immers genoeg zon en warmte om goed rijpe druiven te kunnen produceren.

Na het snoeien

Na het snoeien

Bijna een derde van de wijngaarden van Kaiserstuhl bestaan daarom uit spätburgunder, of te wel pinot noir. Hier maakt men een krachtige rode wijn van en ook nog eens de Weissherbst: een sappige  maar ook bleke rose.

Kortom, meer dan genoeg te zien op wijngebied.

Door de beschermde ligging tussen de Alpen, de Allgäu en Baden-Würtemberg heeft de Bodensee een prettig klimaat met soms subtropische trekjes. Bloemen bloeien er in overvloed, vooral in het voorjaar en de zomer, en het eilandje Mainau is daarin een uitbundige topper.

Bezienswaardigheden aan de Bodensee zijn weergaloos en veel! Barokke kerken in overvloed. Bloemen op het eiland Mainau. In Unteruhldingen vind je een paaldorp uit het stenen tijdperk. Birnau heeft zijn bijzondere bedevaartskerk in barokke bouwstijl. Liefhebbers van techniek kunnen hun hart ophalen in het Zeppelinmuseum in Friedrichshafen, waar ook een originele Maybach te zien is. 700.000 liter water per seconde zien vallen, doe je bij de Rheinfall in Schaffhausen.

Vergeet de plaatsjes aan de Donau niet! Überlingen, Konstanz en Lindau. Al eeuwen drukken de fruitteelt en wijnbouw hun stempel op deze streek met zijn heerlijke klimaat. Verse, sappige appels en peren en de uitstekende Tettnanger asperges in het voorjaar doen je het water uit de mond lopen. Op de menukaart staat onder ander de meerforel, de bekendste vis van de Bodensee, die ook gerookt heerlijk smaakt.

En ook logeren kun je hier natuurlijk heel goed bij een van de gastvrije Gasthöfer zoals het beroemde Gasthof Schwanen in Neckartailfingen!  Een Gasthaus categorie buitenklasse! Familie Heilemann heet je beslist hartelijk welkom!

“Gehobene Gastronomie in familiärer Atmosphäre

09.03.2014 – Franzi & Daniel Pulzer aus Stuttgart
WIr hatten nun inzwischen schon öfter das Vergnügen uns im Schwanen in Neckartailfingen kulinarisch verwöhnen zu lassen. Und obwohl man Essen auf dem Niveau eines Spitzenrestaurants bekommt, fühlt man sich bei Frau Heilemann und ihrem Team immer willkommen und gut aufgehoben. Ich hoffe wir haben noch öfter dieses große Vergnügen und kann nur sagen der Weg zu ihnen lohnt sich immer!”
Bron: gastenboek Schwanen!
=====================================================================

Heeft u ook een vraag over een reisbestemming met wijnaccent, mail  ons gerust. Rudie de Groot zal graag uitkomst bieden! Voor verdere reisadviezen gaan wij altijd in overleg met onze eigen zelfstandige reisadviseuse.