Franse distillaten met de grondstof wijn

zomerspel parapluWat is er nu zo bijzonder aan Marciac?  Waar ligt Marciac eigenlijk, zul je je misschien afvragen? Hemelsbreed in het zuidwesten van Frankrijk ten westen van Toulouse en ten noorden van Lourdes.
Nou en….. Lekker boeiend. Nooit van gehoord.

Maar Sud-Ouest is wel een echte wijnstreek! Mariac ligt ook nog eens ten zuidwesten van Auch. De historische hoofdstad van de Gascogne, met de monumentale neoklassieke trap die de benedenstad hier met de bovenstad verbindt..

Daar gaat een belltetje rinkelen, hoor ik. Inderdaad de armagnac komt hier vandaan! En ja, ook dat is een product van druiven. Met cognac samen hebben zij als enige twee Franse wijndistillaten recht op een eigen appellation.

Ten westen van de stad Auch liggen de drie productiegebieden van  Armagnac. De druiven die hier voor verbouwd worden zijn onder andere colombard en folle blanche, maar de belangrijkste is wel de ugni blanc.

Nu kent de distillatie van wijn tot aan een drank met een hoog alcoholpercentage meerdere stappen. Een ding is zeker, er is onnoemelijk veel wijn voor nodig. Want tijdens het verdampen verdwijnt zo’n 90%.

37647-pruneau-d-agenNet als bij wijn, bepaalt ook hier terroir mede de smaak van de drank. De beste armagnacs komen van Bas-Armagnac. De arme zandgrond geeft een immense smaak mee. Armagnacs om te ouderen.
De snelle rijpers komen van de kleibodem van Armagnac-Tènaréze. De subtielere – met finesse –  van de kalkbodem. Fruitige armagnac komt uit Haut-Armagnac. Deze wordt veel gebruikt voor de Pruneaux d’Agen.

Maken ze in Mariac ook Armagnac? Wel, misschien, ik weet het niet, maar als u er bent, rond het einde van deze maand, en toevallig een Jazzliefhebber bent, dan zit u hier helemaal als op uw plaats. Als  een vis is in het water. Optredens van nationale en international artiesten! Kijk maar eens naar all that Jazz…..

NU DE VRAAG:
In Frankrijk hebben we Pruneaux d’Agen, in Nederland kennen we Boerenjongens. Wat is dat en wat is het hoofdbestanddeel dat in deze drank gaat?

Als je hier de eerste letter van  neemt, dan heb je er al behoorlijk wat in het zomerwijnspel van Smaak van Wijn. Heb je ze bovendien allemaal ook nog goed, dan heb je in ieder geval het eerste woord compleet. En houd je er nog veel over voor de rest van de zin.