Michelin deelt uit …

Michelin deelt uit …

michelin2014Home is best, restaurants second best ….

Wat is dat toch met de lijstjes, die magazines, die sterrengekte aan het einde van het jaar! Jaar in jaar uit werken koks, gastvrouwen, gastheren, sommeliers, chefs, maîtres en plongeurs zich in het zweet om het ons zo plezierig mogelijk te maken. Tenminste, dat zal toch hun queste moeten zijn, lijkt mij! Die moeten dan toch allen beloond worden!

Second best!
Maar nergens kan je het zo behaaglijk, warm en gezellig maken als met vrienden en familie rond je eigen grote eettafel aangeschoven!
En is dat niet wat we graag willen, waar we graag zijn! In je comfort zone, je thuis voelen! Een mooie glas wijn in de hand, een lekkere stuk vlees of een smakelijke vis op het bord! Kletsen, peuzelen en genieten! Dat is voor ons in ieder geval het hoogste goed.
Gaan we uit eten, dan graag iets dat dat gevoel, die warmte, dat thuiskomen, zo dicht mogelijk benaderd!
Wij lopen dus geen lijstjes af, zijn geen sterrenvolgers, of ‘Lekker’ boekers. Tenzij het bij onze filosfie past.
Enfin, voor al die mensen die wel zo graag willen weten wat dan Michelin behaagde te besterren, het laatste nieuws over deze rode gids voor het komende jaar!

Michelin onthult vandaag de selectie van de MICHELIN gids Nederland 2015. Deze editie telt 1217 adressen, met bovenaan als twee *** zaken nog steeds De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen.

En wat dan met Librije’s Zusje? Het restaurant is naar het prachtige hotel Waldorf Astoria (Amsterdam) verhuisd en behoudt zijn twee ** dankzij een keuken die elegant en verrassend is. ‘t Nonnetje (Harderwijk) heeft een stap vooruit gezet, en krijgt een tweede ster, zo is het ook De Lindehof (Nuenen) die een tweede ster verdient.

De vijf restaurants die een eerste * in de wacht slepen, zijn Sazanka in Amsterdam, Sinne in Amsterdam, Wiesen in Eindhoven, FG Food Labs in Rotterdam en Ratatouille Food & Wine in Haarlem.

Michelin 2015Deze positieve ontwikkelingen zijn het resultaat van chefs die de schouders niet laten hangen, ondanks de onzekere economische situatie die de Nederlandse restaurantwereld nog steeds in zijn greep houdt. “Au contraire! Ze tonen veerkracht en hebben lef! Ze grijpen terug naar herkenbare en lokale producten, die ze met vakmanschap en creativiteit onder handen nemen. Met variatie en nieuwe concepten zorgen ze voor vernieuwing, met een laagdrempelige aanpak geven ze een ruim publiek de kans te genieten van hun talent”, vertelt Michael ELLIS, Internationaal Directeur van de MICHELIN gids. Heel wat sterrenzaken – ook met twee sterren – bieden een lunch aan voor minder dan veertig euro. Laat het duidelijk zijn: om te genieten van een ijzersterke verhouding tussen prijs en kwaliteit is de lunch ideaal!

Deze gids beloont eveneens 115 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =). De stempel van de Bib Gourmand prijkt op steeds meer restaurants. Het concept van een keuzemenu onder de 37 euro, ongeacht de kookstijl, maar steeds met seizoengebonden producten in de hoofdrol is uitgegroeid tot een begrip. Dat bewijzen de cijfers: dit jaar zijn er maar liefst 22 nieuwkomers! Hmm! Dat zien we graag!

Over de MICHELIN gids

De MICHELIN gids is een internationale standaard voor de gastronomie dankzij zijn homogeen en rigoureus selectiesysteem dat in 24 landen wordt toegepast. Alle bedrijven die in de gids worden opgenomen, zijn geselecteerd door de bekende Michelin inspecteurs. Zij doorkruisen Nederland om deze verfijnde selectie af te kunnen leveren en gaan steeds op een anoniemere, onafhankelijke manier te werk. De strenge opleiding die de inspecteurs volgen, leert hen dezelfde methodes aan die al tientallen jaren worden toegepast over heel de wereld. Zo wordt een internationaal en homogeen kwaliteitsniveau verzekerd. Om hun objectiviteit te garanderen, betalen de inspecteurs altijd hun rekening. Wat op het bord verschijnt, is wat telt.

De inspecteurs steunen op vijf elementen, die door Michelin zijn bepaald, om de kwaliteit van een restaurant vast te stellen: de kwaliteit van de producten, de kunde van de chef, de persoonlijkheid van de keuken, de prijs-kwaliteitverhouding en de regelmaat, zowel in tijd als doorheen het menu. Deze objectieve criteria worden gerespecteerd door al de inspecteurs van de MICHELIN gids, of ze nu werkzaam zijn in Japan, de Verenigde Staten, China of Europa. Doordat ze over heel de wereld worden gebruikt, garanderen ze een homogene selectie. Waar u ook bent, een ster heeft overal dezelfde waarde, zowel in Parijs, New York, Amsterdam als Tokyo.

De MICHELIN gids Nederland 2015 is te koop vanaf 20 november voor de prijs van € 21,95 in Nederland en België en € 21,33 in GH Luxemburg. In deze nieuwste editie vindt u 1217 adressen, namelijk 552 hotels (waaronder 33 gastenkamers) en 665 restaurants waaronder 100 sterrenrestaurants.
2  *** restaurants
19 **restaurants, waaronder 3 nieuwe
79 * restaurants, waaronder 5 nieuwe

 115 Bib Gourmand restaurants, waaronder 22 nieuwe!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/