2011 is het jaar voor port! Deel // 1

Hoe fantastisch is het niet als je een wijnproeverij vlak bij het Centraal Station in het hart van onze koningsstad  organiseert. Dan daarbij nog de keuze laat vallen op  de keuken van Vermeer met het gastheerschap van de heren Beute en Naylor! Hoe goed overdacht en vooral: wat een feestje voor de genodigden!

Dat was het! Een feestje van het begin tot het einde! In een zonnig Amsterdam!  En zo als bijna iedere proeverij had ook deze een duidelijk thema!

“Graham’s 2011 Vintage Launch”

IMG_0473“Welkom, welkom” zeiden de heren Ferreira Leite en Mackay van Symington Family Estates en specifiek van Graham’s Port!  Waarna een wervelende stroom van port en prachtige pictures elkaar af wisselden  tot leven gebracht door de stem van Euan Mackay. Werkelijk een wandelende Douro- encyclopedie! De aftrap – point of no return – werd toebedeeld aan de ‘Six Grapes’! Een van Graham’s Port Blends. Een donkerrode port met een krachtige body. 20% alcohol, maar door zijn fruitigheid lekker fris. Mooi aperitief. De six grapes zie je terug op het label en als je zo’n bofkont bent dat je bij Graham’s in de kelder mag kijken, ook op de barrels waar uit de blend gemaakt wordt!

Al proevend en nippend werd uitgelegd hoe het mogelijk was dat 2011 uiteindelijk een ‘Vintage’ geworden is. Het druivenseizoen  volgde niet altijd de lijn van de beste opties! Een regenachtige winter voorafgaand aan de druivenoogst van 2011 was de voorbode uiteindelijk voor de glimlach aan het einde van de oogst. De waterreserves waren tot aan  de nok gevuld en konden de wijnstokken voorzien tijdens het warme voorjaar en het begin van de zomer. Dan hagelstenen, extreme warmte: struggle for life! Tot september de regen bracht en de druiven zegevierden!
Resulterend in een officieel gedeclareerd portjaar voor de hele Douro. Het eerste weer sinds het klassieke 2007! Let op: Graham’s declareert naast de 2011 vintage ook de zeer bijzondere “Stone Terraces 2011”!
Maar of we daar nog aan kunnen komen? Slechts 250 cases van 6 zijn hier van gemaakt.

IMG_0460IMG_0461IMG_0462IMG_0463

Voor de liefhebber vervolgt deze Graham’s Special de komende dagen met het hoe en het wat van de wijngaarden, de bodem en het samenstellen van de uiteindelijke blend. En natuurlijk voor de foodies een uitvoerige beschrijving van de gerechtjes, de combi’s met de ports waar we in Vermeer op verrast werden! En de foto’s. Dus blijf de serie volgen.

Graham’s port wordt via Verbunt Wijnkopers verkocht aan de horeca en de wijnspeciaalzaak, waaronder de leden die aangesloten zijn bij de Wijnkring. Deze vintage kan nu gereserveerd worden en dat is geen onverstandige zaak, want op  is nog altijd op!

Wordt vervolgd!