2022, tijd voor wijnkennis!

2022, tijd voor wijnkennis!

De beste wensen

Het nieuwe jaar is net begonnen, dus voor iedereen die dit leest: “de allerbeste wensen en heel veel gezondheid”! Natuurlijk hoop ik zo snel mogelijk als het kan weer open te zijn met de wijnschool van Soest. En dat dat nodig is, dat bleek wel de afgelopen maand. Ik heb zoveel onzin over wijn gelezen en gehoord. Nog altijd het misverstand over de druif rivaner! Nee, het is geen riesling x silvaner kruising! Ik las over de pinotage dat hij gekruist zou zijn in de Franse Rhône. Ik las nog veel meer. En in een bekende nieuwsshow, ik zal de naam niet noemen, hoorde ik het volgende.

Klassische Flaschengärung

Iets in de geest dat  alleen Champagne en Cava tot de prachtige ‘echte’ bubbels behoren. Duitse Sekt – zo zei men daar – is een wijn met een beetje koolzuur om de prik te geven. Bijna wilde ik het hele facebook vol schrijven over de onzin die op dat moment uitgekraamd werd! Nee, ik deed het niet. Ik heb me voorgenomen om niet overal meer een mening over te hebben. Ha, ha.
Mousserende wijn in Duitsland is zo schoon, verkwikkend en grandioos. Dat is echt genieten! De ‘wijnwet’ in Duitsland is heel streng. De wijnproducent mag uitsluitend druiven uit zijn eigen wijngaarden gebruiken. De wijnmaker bepaalt ieder detail van de te maken Sekt. Van de samenstelling van de basiswijn tot aan de uiteindelijke smaak. Uiteraard wordt “Winzersekt” gemaakt met de tweede gisting op de fles. Dit is de Sekt die onze hofleverancier uit Rheinhessen, Hartmut Bernhard, maakt:

BERNHARD Sekt

Weingut Bernhard

Ein hochwertiger Jahrgangssekt, der im Weingut selbst aus eigenen Weinen nach der klassischen Methode in Handarbeit hergestellt wird. Er wird in der Flasche vergoren und wird erst nach einer langen Lagerung auf der Weinhefe, wenn der Sekt den optimalen Reifegrad erreicht hat, von uns selbst mit der Hand gerüttelt und degorgiert.

Wijncursussen

Wil jij nu voortaan zelf de  kennis in huis hebben en je niet verkeerd voor laten lichten? Dit is mijn tip: ga echte vakbladen lezen, zoals de Perswijn of de Vinée Vineuse van Okhuysen! Deze laatste is een aanrader hoor.  En je kunt natuurlijk een wijncursus doen. Meer weten dan het onderscheid tussen rood en wit? Je kunt al starten met het Wijnvignet. Dit is niveau SDEN1 en wordt vrijwel iedere maand in Soest gegeven op de vrijdagen. Twee avonden. Wil je meer. Wellicht dan op naar het basisniveau SDEN2.  Wil je er gewoon je nieuwe hobby van maken, dan kun je daarna verder met SDEN3. Dat is het toegangstraject voor eventueel de vinologenopleiding of het Schakeltraject van SmaakvanWijn.

Kortom, laat je niet meer wegblazen door al die onzin, die uitgekraamd wordt over tannine, houtsmaken, bubbels, foutief benoemde druiven en ga zo maar door. Doe een wijnopleiding! Bij ons in Soest ben je van harte welkom. In principe hopen we dat ‘Corona’ ons gunstig gestemd is en we vanaf half januari weer aan de slag kunnen.

Wijnschool-Soest