A classic wine that will ages for decades!

De kracht van de klassieke Bordeauxdruiven!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=gHGc_Fm2ovo&w=560&h=315]

Wauw, waar hebben ze het over! Over de Opus One 2010! De hemel in geprezen door Antonio Galloni, op handen gedragen!
De Bordeaux blend van Napa  wordt op de markt gebracht net voor de oogst van dit jaar binnengehaald is. Opus One staat voor een wijn die zich spiegelt aan de top van de Bordeaux. Hij wordt dus ook op eenzelfde mainer gemaakt. Met dezelfde druivenrassen.

Cabernet Sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec en petit verdot, ze hadden allemaal hun eigen minder of meer bescheiden rol in de Opus One 2000 die mijnheer van Lissum lang geleden proefde. Uit zijn proefnotitie: kwam dit naar voren:  “44 dagen maceratie, 19 maanden rijping op Frans hout; intense kleur, vurig, opvallend intense, bijna stuivende geur met rijke, rijpe fruittoets, daarnaast onder andere impressie van bloesem, zachte, ronde aanzet, bijna wulps, met duidelijk fruit en stevige portie goed geïntegreerd hout, geraffineerde balans, sappige smaakbeleving, nog iets te jong, het hout maakt de finale wat drogend, toegankelijke wijn van niveau, decanteren (14%) “.  Dat je zo’n symfonie over een wijn kunt schrijven, dat wil wel wat zeggen!

Het is een instituut op zich Opus One. Een verbijsterend wijnhuis. Als je er  bent kun je meedoen aan  een guided tour van zo;n 60  à 90 dollar, maar je krijgt er wel een glas wijn bij. En vergeet niet een afspraak te maken!

Kort en goed, in Californië kunnen ze dus ook toveren met de cabernet sauvignon. De  grootste speler in de Opus One blend. Anders dan in Bordeaux maken ze hier maar één wijn van de druiven. Met de left-overs wordt een ‘proefwijn’ voor de bezoekers van de winery gecreëerd. Verbijsterend waar simpele druiven toe in staat zijn niet waar. Grote volwassen kerels brengen ze van hun stuk als ze getransformeerd zijn tot sap, zuren, tannines en aromas.

Mocht je zo gelukkig zijn, deze OO 2010 eenmaal te proeven, dit is wat de wijnmaker Silacci er zelf van heeft gezegd: “very complex taste aromas, including an earthy note, black cherry, cassis, and a hint of chocolate. “With the mouthfeel the acidity to me is just beautiful. Not bright, but a glow – like a lighthouse.”

In het totaal is zijn er 25000 kisten, waar van 50% geëxporteerd zal worden. De flessen zullen zo rond de $ 250  gaan kosten in de Verenigde Staten.

 

.