Aardbeien zwemmend in pepersaus

Aardbeien zwemmend in pepersaus

Groene pepersaus

Wat is er lekkerder in het voorjaar, randje zomer dan deze rode koninkjes? Wel, veel natuurlijk, maar dat die sappige volrode Hollandse aardbeien top zijn, dat zal iedereen beamen. Beetje spannend gerecht dit keer, maar echt bij zon en warmte passend. Aardbeien met groene pepersaus en vanille roomijs.

Wat heb je nodig voor dit spektakelstuk.

Aardbeien. Een flinke bak vol.
Groene peperkorrels*, 1 halve eetlepel vol
100 gram kristalsuiker
Een likeur, in dit geval cointreau
Een scheut crème de cassis of cassissiroop
Een limonadeglas vol vers uitgeperst sinaasappelsap
Slagroomijs (zelf maken 🙂 of zelf kopen)
*Groene peperkorrels kun je ook bij de supermarkt krijgen van het merk Carbonell in een potje.

Aan de slag

Moeilijk is het niet hoor. Je begint met het wassen van de aardbeien en dan snij je ze in mooie plakjes. Het is dus fijn als je van die lekkere grote joekels hebt. Maar wel rijp! In een pan met een dikke bodem doe je nu een flinke klont boter. 1/5 pakje dat kan wel. De boter laat je op laag vuur heel langzaam smelten en dan voeg je voorzichtig het suiker hier aan toe. Blijf roeren! Het wordt even een stroperig maar langzaam zal er karamel ontstaan. Als je een egale karamel hebt, giet je het sinaasappelsap erbij. Kijk uit voor spetters en blijf roeren! Laat de saus rustig pruttelen en inkoken. Dan is het moment gekomen dat je de peperkorrels, die je een beetje gekneusd hebt in een vijzel, erbij te doen en de tranches aardbeien. Laat dit goed intrekken en flambeer tot slot met een scheut cointreau. Houd wel je gezicht goed weg! Scheutje crème de cassis erbij, of als je wilt cassis siroop.

Voor het serveren kun je soepborden gebruiken, leuke image. Of je kunt van die heerlijke ouderwetse glazen coupes inzetten. Onderin een bol ijs en de saus er over heen. Serieus, ik denk dat iedereen versteld zal staan.

De wijnkeuze

Witte wijn, dat lijkt me hier het fijnste bij. Niet mierzoet, er moet iets van spanning inzitten. Een verrassend zuurtje! Wijnen van het druivenras gros manseng mogen de basis zijn. In Pacherenc du Vic Bilh worden ze gemaakt. Friszoete witte wijn. Ook Yoan le Menn van Domaine Horgelus in de Gascogne maakt zo’n kanjer. Le Ball des Papillon gemaakt van 60% gros en 40% petit manseng. Een mollige wijn. Om te zoenen.

zoete wijn