Der Ahrsteig is nog hetzelfde

Der Ahrsteig is nog hetzelfde

Ahr Wijnstreek
In het archief vond ik dit artikel dat ik ruim een jaar geleden schreef naar aanleiding van ons bezoek aan de Ahr. Dat was toen ons eerste bezoek! Inmiddels zijn we er kind aan huis 🙂 Wat een fijn gebied. Bergschoenen achter in de auto en je hebt direct het vakantiegevoel te pakken. Vorige week liepen we weer een stuk van de Ahrsteig! Tussen dwarrelden sneeuwvlokjes door. Heerlijk!


Stenen en wijn

IMG_5280Bizar dat slechts drie dagen zo’n vakantiegevoel kunnen opleveren! Drie dagen naar de Ahr dan wel te verstaan! Strak blauwe hemel, bergschoenen achter in de auto en gaan!

Wat vind je dan in die Ahr dat het zo bijzonder is, zul je je misschien afvragen. Daar zijn meerdere antwoorden op en ze voldoen allemaal eigenlijk even goed.
Wijngaarden – wild – bergachtige omgeving, zomaar wat accentjes. Fantastische wijnhuizen, goede wijnmakers, klasse koks zijn wat andere puntjes.
De verstilde dorpjes, naast de meer toeristische. Bovenal en gemakshalve dat alles op nog geen drie uur afstand van het hart van Nederland. De Randstad. Als kers op de slagroom kun je bovendien de Weinkönigin in actie zien. Als je geluk hebt.

IMG_5281Maar….. neem je bergschoenen mee! Voor je eigen plezier, voor een stevige wandeling! Want dat kan hier meer dan uitstekend. Je kunt in de omgeving van de dorpjes wandelen, bij Mayschoß bijvoorbeeld naar de Burg Are, of je kunt bij Dernau de wijngaarden in. Wandel van de dorpskern van Ahrweiler naar Bad Neuenahr. Of pak de dag vroeg op en wandel van Altenahr naar het einde van de Rotweinwanderweg Bad Bodendorf. Langs alle wijngaarden van de Großlage “Klosterberg”!

IMG_5175Bereich Walporzheim- Ahrtal! Het enige Bereich in de Ahrstreek. Een district waar veel verschillende wijnsoorten geproduceerd worden, zoals lichte rode Portugiesers tot Frühburgunders, Weissburgunders en Rieslings. Maar de kracht ligt hier onomstotelijk bij de veelal mooiste Spätburgunders van heel Duitsland. De leisteenbodem bij de ‘Steilhange’ levert volle wijnen, de rijkere bodems van löss zorgen voor een zwoeler karakter.

Het Bereich is gelijk aan de Großlage in dit geval. De Klosterberg. Deze omvat langs het hele wijnwandelpad een diversiteit aan wijngaarden. Trek de schoenen aan en wandel, stap op in Altenahr bij de Kreuzberg en kijk je ogen uit en geniet! Het uitzicht boven op de wijnbergen is fenomenaal. Het “Paradies der roten Trauben”.

De weg helemaal naar Bad Bodendorf voert je langs veel verschillende staaltjes van vakmanschap. Je ziet er de manieren van onderhoud van de wijngaard, de verschillende opvattingen tussen de wijnboeren, het andere snoeien. En sla steil achterover van de steilste wijngaarden ooit!

IMG_5169De 35 kilometer lange Rotweinwanderweg is in 1972 geopend. Onderweg kun je stoppen en afdalen naar een van de dorpjes die barsten van – het zal je niet verbazen – de Weinstubes. Waan je in de Romeinse tijd, als je lange de Roemervilla komt, waar de Romeinen leefden die de wijnstokken naar de Ahr brachten.
De hele Ahrsteig is ruim 110 kilometer lang. Daar waar de Ahr ontspringt in het Eifelgebergte in Blankenstein tot aan de monding in de Rijn bij Sinzig. Tja, weer eens iets anders dan het Pieterpad 🙂

!

Spatburgunder Ahr2 Spatburgunder Ahr