Podcast wijn Albert Heijn

Podcast wijn Albert Heijn

Albert Heijn wat maak je me nu?

Met stijgende verbazing heb ik de eerste twee afleveringen van de nieuwe podcast van Albert Heijn beluisterd. Gisteren de barbecue aflevering als eerste. Ach, dacht ik, laat ik niet te impulsief reageren. Geef het een kans. Maar vandaag na de tweede aflevering, pffff kan ik het toch niet laten de pen te grijpen!

Ze gaan namelijk “al jouw brandende wijnvragen beantwoorden, zodat je je niet meer zo verloren voelt voor het wijnschap!” Ja, want als je 8000 wijnen per jaar proeft, dan heb je er blijkbaar verstand van. Dat is bijna 22 flessen per dag! Applaus!

Wijnspijs op Albert Heijn wijze

Sauvignon bij de saté? Omdat het zo lekker fris is? Hmm? Filmende pindasaus bij stevige zuren?
Grilruitje in de vis, een wat vettigere zalm bijvoorbeeld, hier wordt gekozen voor oaked Chardonnay, nieuwe wereld uiteraard want dat past prijstechnisch zo lekker in het schap. Okay, de combinatie kan natuurlijk.  Maar het mag zoveel spannender. Torrontes bij de saté bijvoorbeeld. Of bij een verrukkelijke oosterse maaltijd. Witte châteauneuf-du-pape bij de gegrilde zalm. Wauw, dat is echt smullen.

Rosé komt voorbij. Maar het lijkt bijna of er niets anders bestaat dan de  licht blozende Provence wijnen! Aan weissherbst, rosé uit Tavel of blanc de noir uit de Betuwe, nee daar wordt geen aandacht aan gegeven. Ach ja, dan leid je de wijnliefhebber natuurlijk weg bij de supermarkt. In de armen van de kwaliteitswijnhandel!

Wilde druiven

De tweede aflevering  gaat over de brandende vraag “wat schenk ik bij mijn feestje?” Heel bijzonder is de uitspraak over de sauvignon blanc! “Sauvignon blanc is sauvage, de wilde witte”! O ja? Nou, ik weet niet beter dan dat men vermoedt dat de naam sauvignon van het Franse woord sauvage afstamt, omdat de bladeren van de sauvignon blanc vergelijkbaar zijn met die van de wilde wijnstok.

Enfin, een aantal jaren geleden wordt de ons aller bekende Ilja Gort door menig wijnprofessional beschimpt omdat hij onzin zou vertellen in zijn wijnafleveringen! Terwijl ik juist van mening ben dat hij de wijn, op een vrolijke speelse manier, bij de mensen brengt!  Wat zullen de wijnprofs, zelf verklaarde en de echte,  dan wel niet van deze podcast vinden?