Alikruiken :)

Alikruiken :)

Tja, echt die bestaan! Alikruiken kun je op plaatsen onderaan de dijken, langs de Oosterschelde vinden bijvoorbeeld. Veel voorkomend zeeslakje in Zeeland. Dat is het. Je kookt ze en werkt ze hun huisje uit met een speldje. Vervolgens kun je er van alles en nog wat mee doen. Door de pasta gooien of met knoflook en ui in de koekenpan bakken. Of er een lekkere salade mee verrijken. In Frankrijk worden ze vaak op de Fruits de Mer plateaus tussen de oesters, garnalen, krab en kreeften gelegd. De vraag is nu, wat is een goede wijn bij de slakjes? Tja, het hangt wel een beetje af hoe je ze gaat eten.
Door de pasta heen, vragen ze om een hele andere wijn dan als je ze met krab als een voorgerecht eet.

Deze courgettesalade bijvoorbeeld vraagt weer om een andere wijn. Door het licht filmende karakter en de rijpe tonen, weliswaar ondersteund door de frisse kruiden bieslook en basilicum, gaat mijn voorkeur richting de wat rondere wijnen. Ik denk dan aan de Weissburgunder of de Silvaner van Weingut Bernhard. Ook de Fendant uit Zwitserland past hierbij. De laatste is echt niet alleen maar voor de kaasfondue bestemd hoor 🙂

Johanniter

Onlangs aten we het met krab, tomaat en bieslook. De krab lag als een rijstwafel in het midden van het bord bedekt met een graslaagje bieslook. Omringd door de slakjes en tomaten brunoise. Dit gerecht was licht filmend met strakke tonen. Dat hield elkaar in balans. De hoeveelheid bieslook gaf een fris karakter aan het gerecht. Tja, wat moet je dan kiezen uit de grote wijnzee? Chardonnay? Dat mag, maar niet de houtgelagerde versies! Pinot Gris? Nou nee, maar ha ha, raar maar waar Pinot Grigio kan wel. Zelfde druivenras, andere wijnstijl! Een wat frissere Rosé, zeker dat zou ook kunnen. De Johanniter van het Betuws Wijndomein. Mooi! Of verrassend de Blanc de Noir uit Rheinhessen.

Meer weten over het combineren van wijnen en gerechten? In september start de wijswijnspijscursus!

wijswijnspijs
wijncursus in vijf delen met grande finale