Allerlei soorten zoet :)

Allerlei soorten zoet :)

Komende week doe ik een proeverijtje zoet in Studio Smaak van Wijn. Speciaal aangevraagd door een aantal dames die zelf eigen gebakken appeltaartjes en een walnotentaart  meenemen, ik zorg voor vijgenbrood, dadels en blauwschimmelkaasjes. Het doel van de dames is om hun eigen zoete smaak uit te vinden.Op de proeftafel staan een Rivesaltes, een PX, een Solera Emporda, een Brachetto d’Acqui, een Sauternes en een Zuid-Afrikaans krachtpatsertje.

Helemaal leuk.

De Rivesaltes Grenat van Domaine Cazes is een mooie rode dessertwijn. Veel zoet fruit aroma’s liggen opgesloten in deze ‘portachtige’ wijn. Aardbeitjes op siroop. Donker fruit. Dat is wat je ruikt in deze wijn van grenache druiven. De Appellation Rivesaltes ligt in de buurt van Perpignan. De wijnboeren werken hier met grenache, maccabeu, carignan, cinsault en syrah. Deze Grenat van Cazes is gemaakt van tenminste 75% grenache.
Overigens kent de Rivesaltes ook een appellation Muscat de Rivesaltes. Het laat zich raden welk druif hier voor gebruikt wordt voor de volle 100 %.

De PX is gemaakt van pedro ximenez. Deze wijn is ongelofelijk dik en stroperig. Noten, appelstroop, rozijntjes en vijgen. Dat zijn typisch de geuren die je in deze wijn zult waarnemen. Het is een bijzonder type Jerez wijn uit Andalusië. De druiven drogen – na de oogst – in de zon en vervormen tot rozijnen. Na de vinificatie worden ze versterkt met wijnalcohol en rijpen ze op de solera. Fantastische wijn, maar bedenk wel: ze bevat 300 tot 500 gram suiker per liter.

Ook de Solera Emporda is een dergelijke wijn!

Het suikergehalte in deze is wel iets lager overigens. De wijn wordt in dit geval van grenache druiven gemaakt. Dadels, vijgen, rozijnen en brioche! Ik ben benieuwd wat de dames hier van vinden.

De Sauternes en de Zuid-Afrikaanse zoeterts zijn heel anders gemaakt. De wijn uit de Bordeaux van Doisy- Vedrines is van semillon, sauvignon en een klein beetje muscadelle druiven. Het huis ligt in Barsac aan de linkerkant van de Garonne. Heb je een half uurtje?

De ‘Last Straw’ van Hazendal komt uit Stellenbosch en is een strowijn. Het heeft een opvallend laag alcohol%. Slechts 11,5 %. Een wijn gemaakt van dertig jaar oude chenin blanc stokken. Honing, meloen, vanilla zijn aroma’s die in deze wijn verscholen gaan! En pas op: ook hier bijna 200 gram restsuiker. Deze wijn heeft zo’n  twaalf maanden eiken van binnen gezien!

De Brachette d’Aqui mag de monden opfrissen als de dames klaar zijn. Lekker frisse rode bubble met veel fruit! weinig alcohol en natuurlijk wel  een …. Zoetje 🙂