Als kaas de wijn vindt ….

Als kaas de wijn vindt ….

Ooit weleens gehoord van Twentse Bunkerkaas? Nee zeker, nu je kunt het in Soest krijgen hoor. Het is een unieke kaas die zeven maanden rijpt in de oude munitieopslag in het Twentse Daarle. Men gebruikt een speciale receptuur met een plantaardig stremsel. Zonder kleurstoffen!

En ken je de Amultura Hollandse geitenkaas Special Old al? Deze oorspronkelijk Brabantse ‘Geit’ is een bijzondere kaas die tot in de perfectie gerijpt is. Robuust kun je zeggen, maar wel met een zachte ondertoon. Aangenaam Brabants karakter!

Met een klein uitstapje naar Frankrijk kun je  bij een kaasproeverij de Amultura na de Franse ‘Geit’ uit Poitou serveren. De Chabichou is een trommelvormig kaasje, die het best in de zomer of de herfst gekocht kan worden. De kaas wordt met de hand gemaakt van rauwe melk op de boerderijen rond Poitou. Het kaasje heeft een beige korst die soms tijdens het rijpen wat blauwig opschijnt. De jonge witte binnenkant is stevig en taai, maar wordt later bij smeerbaar. De tonen van dit kaasje zijn jong mild en zoet, echter een wat ouder exemplaar krijgt een pikanter nootachtig karakter.

koeien in soestTerug naar onze eigen kazen. Wat vind je  van de Friese Nagelkaas. We bevinden ons plotseling in een heel ander deel van ons land, waar men kruidnagelen aan de kaas toevoegt. De kaas is een product van magere melk. Het mondgevoel is wat hard, kruidig en kruimelig.

Nederland is rijk aan kazen! We zijn niet voor niets de Kaaskoppen van de wereld met onze wooden shoes 🙂 Prachtig materiaal voor onze wijnstudio om met Nederlandse kazen een partner te gaan zoeken tussen de wijnen. Een geweldige opdracht! Ja toch?

Zelfs voor de oude magere Leidenaar, de extra belegen Boeren Komijn is een wijn te vinden. Deze kaas werd van oorsprong meegenomen door VOC schepen. Dankzij het lage vetpercentage. Veel smaak heeft de kaas mede dank zij de toevoeging van kruiden als komijn.

IMG_2565Een van de bekende grote kaasgroothandels in Nederland is Zijerveld. Zij zijn tevens het gezicht achter Kaas.nl een handige site waar je veel over kaas te weten komt. Deze online informatie geeft veel inzicht in alles wat kaas zo bijzonder maakt. Er is een kaaswijzer, er zijn kaasrecepten, voorbeelden voor kaasplankjes en filmpjes en nog veel meer te vinden. Er staan zelfs grappige wijntips van Harold Hamersma op.

Deze maand doen we in Studio Smaak van Wijn nog twee keer een krachtige kaasproeverij. We zullen kazen matchen met passende en niet passende wijnen. We kiezen daarbij graag voor de wat meer uitgesproken wijnen, dus in dit geval een ander segment dan wat je in de supermarkt zult aantreffen.

Alleen op de laatste kaasproeverij van dit jaar, donderdag 18 december –  zijn nog twee plaatsjes vrij.

Oja, al onze kazen die we dan gebruiken komen bij Paul Delicatessen in Baarn vandaan! Een aanrader!

In 2015 is er in ieder geval al een eindejaars-kaasproeverij gepland op 10 december.

Overigens is een dergelijke kaas/wijnproeverij ook een geweldig leuk uitstapje om als groepsevent te organiseren. Kan allemaal natuurlijk in Studio Smaak van Wijn. En …. ben je met een grotere groep, geen probleem, we wijken graag uit naar onze andere accommodatie midden in het Vuursche bos!

achterhoek-bospad