Als wijn een passie is

Afbeelding 1Het scheelde niet veel of Leon Gommers, zat als kind al in de wijn. Echt waar…

Leon Gommers van de gelijknamige wijnhandel in Soest is al meer dan  2/3 deel van zijn leven in ‘de wijn’!

Op zestienjarige leeftijd, besluit hij aan het einde van zijn middelbare school opleiding HAVO naar de MHS in Wageningen te gaan. Dat zag hij helemaal zitten, de hotelschool! De bofkont, hij mag in het tweede jaar instromen! Maar… dan moet hij wel 12 weken aantoonbare serveerervaring opdoen. Zo gezegd, zo gedaan! Leon gaat naar de Lage Vuursche om in de oude zaak van de familie van Oosterom als kelner het vak te gaan leren. De hele hete zomer lang en schuift vervolgens moeiteloos het tweede jaar in Wageningen in.

Na de MHS komt hij  terug naar zijn geboortedorp Soest. Niet alleen, want hij neemt ook een meisje mee. Een zekere Limburgse Marian. Voor haar heeft hij een leuke job geregeld bij het toenmalige restaurant Darthuizen. (Inmiddels verkocht, gesloopt en herbouwd in de vorm van landhuizen.)

Zelf gaat hij aan het werk als bedrijfsleider van ‘de Stal’  van restaurant de Lage Vuursche.

Maar in hem wakkert het vuur van de wijn! Hij is hartstikke goed in zijn vak, maar tijdens één van zijn stages, notabene in de Echoput te Apeldoorn, wordt in zijn hart het ‘Olympisch vuur voor de Wijn’ aangestoken.

Het Limburgse meisje, wordt een Soesterse mevrouw en korte tijd later besluit Leon, inmiddels klaar met de opleiding ‘Vinoloog van de Wijnacademie’ echt verder te gaan in de wijn. En zo gebeurt het.Afbeelding 4

Marian blijft werken als gastvrouw voor Darthuizen en vanuit huis zet Leon een postorderbedrijf in wijn op. De voorloper van de huidige wijnwebshop. Daarnaast blijft hij als gastheer werkzaam in de horeca. Inmiddels in een ander restaurant: ‘t Hoogje in Soest.

Maar ja, het gaat zoals het gaat en het moment  komt snel dat hij denkt, zo gaat het niet meer! De wijnbusiness is prima, het gastheerschap is top, maar hij moet een keuze maken tussen deze twee. Als hij op een zekere moment mijnheer van Ee tegenkomt, die net als hij een passie voor de wijn heeft, besluit hij helemaal voor de wijn te gaan.

In de beginjaren helpt van Ee met tips en adviezen. Zo komen ze samen bij Paul Buecher terecht. In de Alsace. Het wordt Leon’s eerste eigen importeurschap.
Dit topbedrijf in Wettolsheim zal voorgoed in zijn hart gesloten worden en levert inmiddels  22 jaar verder nog altijd veel van zijn mooie wijnen.

Naast Domaine Roussely uit de Loire, naast Martin Kerpen uit de Moezel, naast de Martinshof uit Rheinhessen. Naast eigen import uit Italië en Spanje.

Hoe gaat dat nou, zo’n huis selecteren voor de import vraag ik me af.

Heel simpel en nuchter! Leon gaat niet als een dolle stier een gebied doorkruisen op zoek naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg. Nee, misschien romantisch, maar niet reëel.
Soms op aanwijzing, maar veel via de Handelsambassade van het te bezoeken land, maakt hij een voorselectie van mogelijke interessante wijnen.

SAM_2629Wanneer deze geproefd zijn, maakt hij een bezoekplan in het land van herkomst.
Uitgangspunt is altijd dat het een kleine verfijnde wijnmaker betreft. Geen 13 in een dozijn materie, maar finesse en elegantie moeten voorop staan!

Verder bezoekt hij altijd de grote wijnbeurzen zoals bijvoorbeeld Prowein. En natuurlijk komen Marian en Leon wel eens wat tegen als ze in hun vakanties toch scouten in het land waar ze op dat moment zijn.

De proefgroep van de Wijnacademie uit 1985 is immer nog een rode draad in het wijnleven van Leon. Inmiddels gereduceerd tot een harde kern van vier, proeven ze nog maandelijks de wijnen van de wereld. Zomers wordt er geluncht met de partners, ‘s winters een keer gedineerd. Eenmaal in de twee jaar maken ze als proefgroep een wijnreis.

IMG_1051Inmiddels zijn we bijna zo’n 25 jaar verder, vanaf die eerst wijnliefde voor de kleine zaak in de FC Kuyperstraat.  Het wijnimperium is gegroeid en gegroeid.
Maar wat blijft en gebleven is: ze doen alles zelf. Leon is het hart van de wijnwinkel en zijn Marian is er naast hem, is er voor hem. Doet de administratie en helpt mee waar het nodig is. Het postorderbedrijf waar het ooit mee begon, is er niet meer. Daarvoor in de plaats is er een volwassen wijnbedrijf, met leveringen aan de horeca en veel, heel veel vraag naar relatiegeschenken. Met een intieme kwaliteitswinkel en een volwassen webshop!

Als laatste vraag ik hoe ze hun toekomst nu zien! Simpel. Een leven zonder wijn is geen leven. Als werk  je hobby is, werk je nooit. Iets beters kan Leon zich niet bedenken.

Dat het keihard werken is, dat moge duidelijk zijn.
Samen hebben ze iets opgebouwd waar ze hun plezier dubbel en dwars uit weten te halen.

Gommers Wijnhandel in de  FC Kuyperstraat te Soest!logo gommers

Een wijnwereldje om in te verdwalen!