Alsace, groen tapijt van druiven

Alsace, groen tapijt van druiven

Als je opgaat in een proeverij met uitsluitend Alsace wijnen, dan kom je op een gegeven moment op het punt dat je je zelf afvraagt waarom je eigenlijk nog soms van die zure bekkentrekkers geschonken krijgt! Hoe lieflijk zijn deze wijnen! Zwoel, fris, fruitig, rond, met citrus, met grapefruit, met limoen, mineraal, met petrol desnoods, maar altijd zo Amable.

Alsace, lieflijk, mooi, pittoresque, Anton Pikeriaans. Zo sta jij in mijn geheugen gegrift. Met elegante, soms rondborstige, eens weemoedige, maar altijd fijne wijnen. Duizend-en-een herinneringen bewaar ik aan jou en je vrijwel geheel witte leger van druiven.

Riesling thomasIk zal ze noemen deze bezitters van de wijngaarden, uitgestrekt tussen Than en Marlenheim: de Sylvaner, lichtvoetig, de Pinot Blanc zo soepel, de koning Riesling, de tedere Muscat, de zwoele Pinot Gris, de gespierde Gewurztraminer en ja, ik vergeet je niet, de vriendelijke Pinot Noir.

Al sinds de Romeinse tijd vullen jullie hier de glazen met fruitige vrolijkheid. Beschermd in de beschutting opgeborgen achter de brede heupen van de Vogezen koesteren jullie je in de zon. Maximaal met de druif in de zon, kun je wel zeggen.
En voor wie het wil, die kan jullie bewonderen in een onafzienbare 170 kilometer lange route van dorp, naar dorp.

Domaine Alsace te gast bij Studio Smaak van Wijn verraste de proeftafelgenoten – een volle tafel als altijd – op een vrijwel biologische wijnproeverij met wijnen van huizen als André Thomas, René Joggerst en Paul Schneider. Respectievelijk wijnen uit Ribeauvillé het kleine koningsdorp vlakbij Colmar, Ammerschwir en Eguisheim.

Biologische wijngaarden is in de Elzas eerder regel dan ongewoon. De streek staat aan de top van de Europese biologische wijnbouw. Inmiddels wordt de wijnbouw zelfs overspoeld met verschillende keurmerken. AB-keur, VinaBio en Demeter tref je aan op de fles, maar een combinatie van meerdere kan ook….

paard_thomasIn de wijngaarden vind je grote paarden die het werk van de tractor vervangen! De grond raakt hierdoor niet vastgestampt, maar behoudt in tegendeel het bodemleven in volle glorie, met eerbied voor de gewassen.
In de wijnkelders zul je geen lapmiddelen aantreffen als kleurverbeteraar of houtsnippers om de wijnen te pimpen. Deze boeren werken met natuurlijke gisten en laten de wijnen vervolgens rusten en rijpen. Rusten en rijpen…. Soms wel een jaar lang.

Duidelijk is dat Domaine Alsace zijn wijnen voor ons met zorg heeft uitgekozen! Studio Smaak van Wijn heeft niet voor niets met trots de Riesling en de Gentil van Thomas in de wijnkast liggen. En zelf even een klein wijnreisje wagen, hmmm ik zou het me geen twee keer laten zeggen.  Ongeveer vijf uurtjes rijden 🙂

De Eerste Soester Wijnschool heeft Alsace wijnen in alle SWEN wijncursussen zitten!
https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/