SvWTIP:Ambassadeur van SSvW – StudioProef!

SvWTIP:Ambassadeur van SSvW – StudioProef!

Ik heb het haar gewoon gevraagd mevr. X of ze ambassadeur wil zijn van Studio Smaak van Wijn en ja ze wil dat wel, sterker nog ze vindt het hartstikke leuk!
Voortvarend als ze is, gaat ze direct aan de slag en ‘ronselt’ ze vriendinnen, mede-apartementbewoners en twee golfpartners. Ook de schoondochters staan op de rol.

Ze is een goede ambassadeur. Met haar gebruikelijke enthousiasme duwt ze de schapen over de drempel op de bewuste avond. Inderdaad blijkt al snel, zoals ze al van te voren aangegeven heeft, dat het wijnniveau zeer divers is en fluctueert van “tja ik vind een advocaatje toch wel heel lekker hoor” tot fervente wijnstreekbezoeksters met meer wijn achter de kiezen dan ik zelf. Meer gedronken dan, maar minder echt geproefd – dat dan wel weer 🙂

Een kippenhok is er niets bij, maar als ik eenmaal begin te praten, uitleg geef over druivenrassen, wijnsoorten en -stijlen, dan luisteren ze aandachtig. We gaan van noord naar zuid de wereld door en er is veel ruimte voor al hun vragen. X zit te glimmen op haar stoel. Glunderend dat ze zo’n leuk ‘uitje’ heeft geregeld.

Ondanks het niveauverschil in wijnkennis bij de dames, laat iedereen elkaar in haar waarde, zonder daar krampachtig over te doen. En gelukkig zijn ze niet gespeend van humor, zoals al snel blijkt in hun alert en gevat commentaar.
Druivenrassen en aroma’s wisselen af met gebruiksvoorwerpen als glaswerk, poleerdoeken en kurketrekkers. De geurendoos is een succes! Met stip op nummer 1. Maar ook de Antiox dop spreekt met name de wat oudere dames aan, omdat ze niet altijd een fles in een keer kunnen of willen leegdrinken.

Veel vragen worden afgevuurd over het bewaren van stille wijnen (liggend of juist niet) over de leeftijd van champagnes en het combineren van wijnen en gerechten. Een onderwerp waar ze allemaal wel wat te zeggen over hebben. Het meeste niet helemaal waarheidsgetrouw. Want – bijvoorbeeld aardbeiensoep past niet op eens heel goed bij rode Beaujolais met een aardbeitjes – en frambozenneus! En een Pinot Gris uit de Alsace, droog met een klein zoetje, past vanwege dat zoetje toch echt niet bij appel-kaneel pannenkoeken met stroop 🙂 of bij ‘Crazy Day Crêpes‘.
De zoete wijnen die de dames proeven zijn een openbaring voor ze. De zoete Solera uit Spanje, daar lopen ze mee weg, maar ook de rode bubbelende Brachetto uit Piemonte bevalt ze goed. Adressen worden genoteerd, want waar komen die lekkere vijgen vandaan en welke kaasboer verkoopt nu zulke lekkere kaas? “Oh, echt? Op de markt…?”

StudioProef van mevr. X loopt ten einde. Ik bereid me voor op handjes geven en dank je wel – maar dan staat opeens een van de twee golfvriendinnen op en krijg ik zo waar een hele dankrede! Whow! Dat was echt de bedoeling niet! Maar natuurlijk is het superleuk! De dames gaan winkelend de deur uit.
Ook lief, maar het allerbelangrijkste is: ik weet zeker dat ze terugkomen!