Amerikaanse Chardonnay – het proberen meer dan waard

logo kendall jackson

Door: Marja van Beek

In Studio Smaak van Wijn verkoop ik eigenlijk nog geen wijnen uit Californië. Niet dat mijn interesse daar niet ligt, in tegendeel, maar eigenlijk ben ik nog zoekende.

Enkele  mooie Amerikaanse wijnen die ik recent ben tegen gekomen zijn beslist die van Kendall Jackson geweest. Ik proefde van dit huis de  Kendall Jackson Vintner’s Reserve Chardonnay en de Kendall Jackson Vintner’s Reserve Zinfandel. Op dit moment gunstig geprijsd rond de 14 euro.

De Jackson – family kocht in 1974 een peren- en walnotenboomgaard. Met de bedoeling hier een wijngaard van te  maken.  Dat lukte wonderwel.  In de eerste jaren verkochten ze de druiven aan andere wijnmakers, maar al snel bedachten ze dat ze zelf natuurlijk ook fantastische wijnen van dit gezonde fruit zouden kunnen maken. Zo zag de eerste fles Kendall Jackson in 1982 onder auspicien van Jess Jackson het daglicht.  In 1995 net tien jaar later werd het wijnhuis uitgeroepen tot  ‘Winery of the Year’ door het Wine & Spirits Magazine. Inmiddels  is het aantal hectare wijngaard  tot boven de 4000 opgelopen. Gelegen op de rotsachtige, vukanische formaties langs de Grote Oceaan.

chardonnayHet is nog altijd een familiebedrijf. Een van de weinige nog die overgebleven zijn als echt familiebedrijf. Waarbij de leden verschillende posities bekleden. Met de wijnen die ik geproefd heb, begon het ooit voor dit wijnhuis, terug in 1982.

De Vinter’s Reserve Chardonnay  is een unieke  wijn,  opvallend fris met tropisch fruitaroma’s naast wat toast en een zekere rondheid.  Hierdoor als  gastronomische wijn heel goed inzetbaar.

IMG_4567De Vinter’s Reserve Zinfandel bestaat uit 80% zinfandel, 19 % petite syrah en 1 % chardonnay! Het overgrote deel van de druiven: 99% komt uit Mendocino County, 1 % komt tot slot uit Monterey County. Vol van smaak: zwarte bessen, kruidigheid en cederhout. Een heerlijke aanhoudende afdronk! De wijn heeft gerijpt op Franse en Amerikaanse eiken vaten, waarbij 13 % nieuw hout is gebruikt.

Aanraders dus, ik kan niet anders zeggen!