SvWTIP: Amsterdamse Zaken!

SvWTIP: Amsterdamse Zaken!

Door: MMMYT

Een heuse delegatie trok donderdag door Amsterdam met een duidelijk omschreven missie! Nieuwe concepten bekijken! Hmm geen vervelende opdracht, dat geven we direct toe.  Kan slechter. Maar wie of wat is MMMYT? We horen het u denken! MMMYT is een Ladies Movement dat zich graag waagt op het pad van trends, innovaties en gadgets in de culinaire – en hotelleriewereld.

MMMYT is een variatie aan vrouwen, met banen, partners, kids  en bedrijven en een spaarzaam klein beetje vrije tijd! Tips en trics worden uitgewisseld, want de gemeenschappelijke rode draad is de liefde voor lekker eten en leuke locaties! No matter where :).
En zo ging een MMMYT delegatie dit keer welgemutst op 17 oktober naar Amsterdam. MMMYTingpoint op de Prinsengracht waar het nieuwste en voorlopig nog enige Hyatt van Nederland aan een grondige inspectie onderworpen werd.

IMG_3960IMG_3957Het Andaz Amsterdam Prinsengracht
Het unieke Andaz concept stemt ook in Amsterdam zijn wereldwijd geroemde service af op de lokale rijkheid van zijn omgeving. Het verzorgen van een inspirerend  verblijf staan hierbij voorop. Zo zijn er geen incheckbalies, maar checkt een host, met behulp van een tablet, gasten persoonlijk in en helpt deze op weg met ‘insider tips’ over de stad. Tussen het Delfts blauw ( erg blauw en veel Delfts) kwam een charmante jonge meid MMMYT  begroeten. De indringende, soms buitengewoon verrassende vragen vanuit een hoek waar niemand ze kan verwachten, pareerde zij vriendelijk glimlachend.

Meer dan een hotel
Marcel Wanders, de interieur- en productdesigner is er in geslaagd de unieke sfeer van het echte Amsterdamse te verweven in het avontuurlijke design van Andaz Amsterdam. Als leidraad voor zijn avant-gardistisch ontwerp nam Wanders een moderne kijk op de Nederlandse historie en lokale cultuur. Verwijzingen naar onder andere de Gouden Eeuw, Delfts blauw, tulpen en de  kleur oranje, evenals kennis onttrokken uit de boeken van de voormalige bibliotheek, verrassen door het gehele hotel. Soms misschien dus wel erg blauw 🙂

Daarnaast heeft Andaz Amsterdam Prinsengracht met 40 unieke werken van upcoming en gevestigde lokale en internationale kunstenaars zoals Ryan Gander, Erwin Olaf en Mark Titchner, de grootste hotel video art collectie ter wereld, een primeur. MMMYT vond het in het Andaz zo slecht nog niet.

De lunch wachtte echter! Op de fiets trokken de MMMYT’s  door naar het l’Europe, even verder op aan het water! Niet zo moeilijk in een centrum vol grachten en singels, maar…. het l’Europe is wel van oudsher het bolwerk hartje stad tegenover de bloemenmarkt en de Munt. MMMYT had hier al eens uitgebreid van een zondagse High Tea genoten, nu echter ging de volledige aandacht uit naar het vernieuwde koken in de Hoofdstad Brasserie, achter Bord’eau gelegen, achter Freddy’s Bar. Aan het water van de Amstel.brasserie hfstd mosa 1

Nog geen twee weken geleden werd het hotel op  woensdag 16 oktober door reismagazine Condé Nast Traveler verkozen tot nummer 1 in de ‘Low Countries: top 5 Hotels’.   Twee dagen eerder werd De l’Europe ook al op de jaarlijkse uitreiking van de Prix Villegiature Awards in Parijs  verkozen tot beste hotel van Europa.

Wel, een echte MMMYT locatie dus. Aan alle verwachtingen was ruimschoots  voldaan. Bijzonder, hip, trendy, stijlvol en culinair nog eens oppertop! MMMYT werd ontvangen in de bar van  Brasserie Hoofdstad met een glas Pommery. Daar maakten zij kennis met chef Inan Sahin van deze Bib Brasserie, de director of food and beverage Remmert Jepkes en executive Chef Richard van Oostenbrugge.

Les Caves De L’Europe is de wijnkelder van het hotel en biedt een selectie van meer dan duizend wijnen uit de oude en nieuwe wereld. De selectie is in handen van sommelier Dannis Apeldoorn, hoofdsommelier van Brasserie en Bord’eau. De place to be is Hoofdstad Brasserie dat eind 2012 de Bib Gourmand, een award voor restaurants met een goede prijs-kwaliteitsverhouding, ontving. Geopend: iedere dag van ’s morgens 7.00 uur tot 23.00 uur.

Een nieuw meer toegankelijk Brasseriaans concept wachtte de MMMYT in de opgepimpte Bras. Casual fine dining! Hoppa! Genieten dus. En zeker met een chef met zulke mooie ogen :). Er kwamen verrassende combinaties voorbij,  gedurfd  op gebied van wijn en gerecht!

IMG_3970IMG_3968IMG_3991

De gerechten werden allemaal gepresenteerd in cocottes en  gietijzeren bordjes. Het Tasting Menu was als volgt opgebouwd:
Cannelloni van courgette en ricotta – crème van broccoli en ingelegde paddenstoelen

***
Bisque van Noordzeekrab – open ravioli van krab en salade van mais

***

Black Angus Ribeye
Chimichurri en Argentijnse friet met chili, knoflook en peterselie

***

Cacaoboon

Allemachtig prachtig. Op alle fronten. Eenvoud, bediening, wijnen en de veelvuldige aanwezigheid van chef Inan in het restaurant geven de Hoofdstad Brasserie een mooie touch! Dit kun je geen Nouveau Ruig noemen, dit is gewoon lekker eten in een plezierige omgeving. Daar houden MMMYT’s van.

De wijn bij de Cannelloni was verrassend. MMMYT proefde en dacht, hmm, dat is wat vlak…. Tot dat het zuur van de ingelegde paddenstoelen aan de haal ging met de zuren van de wijn! De Vial 2011 uit Alto Adige – pinot bianco – deed zijn werk fantastisch. Structuur en lengte!

De bisque was uitermate pittig! Zonder de mooi uitgezochte, sappige wijn ‘Les Pierres Girard’, Anjou blanc van chenin blanc druiven, zou MMMYT het niet gered hebben, maar in combinatie met  deze wijn, en  ook samen met de ravioli en de mais, was het een spicy topper.

De Black Angus Ribey, zalig met Argentijnse friet met chili, knoflook en peterselie! Fantastisch met de – hoog in de alcohol –  Crasto Superior uit de Douro. Op alle vlakken zacht en soepel Ook de gegrilde pompoen. Maar met een pittige bite van  de frietjes die in ganzevet gegaard waren om vervolgens in boterolie = geklaarde boter gefrituurd te zijn geworden!

Tot slot – machtig, gewaagd een chocolade cacaoboon met zijn ultieme begeleider de rode Banyuls van grenache noir.

Een mooie afsluiter van een lekkere lunch. Een veel toegankelijkere brasserie dan je je voor kunt stellen! Beslist de moeite waard! Ook de hartelijke bediening met hun sidetable stories zijn een aanrader!

IMG_3961