Ancient tradition …. contemporary style

Ancient tradition …. contemporary style

Wijn van de week – Studio Smaak van Wijn – wijnkast

Iedereen heeft de mond er altijd van vol! Piemonte! Barolo, Barbaresco. Voor ‘dewijnvandezeweek’ niet hoor. Wij reizen af naar Puglia! De hak van Italië in. Hoe? Met de auto dat kan natuurlijk maar hemelsbreed is de afstand Utrecht – Brindisi toch snel zo’n 2000 kilometer! Dat is wel een eindje sturen. Beter, rustiger en sneller is het om te vliegen. Je bent er zo en daar huur je uitgerust een auto. Het liefst dan maar een Fiatje 500 om in stijl te blijven.

Vooruit dan maar, dit zeggen andere over deze geweldige streek: “Puglia heeft een aantal stranden die wereldberoemd zijn, om er maar een paar te noemen: de Salento kuststreek die vaak met de Maldiven wordt vergeleken, uitgestrekte witte zandstranden; het Gargano schiereiland, stille baaitjes, imposante rotspartijen en een groener dan groen natuurpark er boven; Otranto en de streek er om heen met mysterieuze grotten en een azuurblauwe zee doet niet onder voor Capri en de streek tussen Bari en Brindisi met leuke vissersdorpjes als Portignano en Fasano.”

Fiat stuur marcelWij gaan met ons Fiatje op zoek naar de wijngaarden. Het lange Puglia meet zo’n 400 km tussen Copertino tot in het noorden Foggia. Het is in feite de bekendste wijnstreek uit het zuiden. Naast wijn doet men aan landbouw. Je vindt er uitgestrekte olijfgaarden, maar ook tabak en amandelen. De keuken is divers. Er is zowel veelteelt als visserij. De krachtige rode wijnen die we gaan proeven worden voornamelijk gemaakt van de negroamaro en de primitivo. Neemt niet weg dat de sangiovese ook volop te vinden is en misschien verbazingwekkend: ook de pinot nero!

Dit keer rijden we direct naar Cantine Menhir, gevestigd in een 18e eeuws paleis in het historische hart van Minervino in Puglia niet ver van de stranden van Otranto. Het wijnhuis ligt op het rustige platteland van Salento omringd door oude olijfbomen, historische boerderijen en menhirs.
In de wijnkast in Studio Smaak van Wijn ligt van dit wijnhuis de volle, kruidige Primitivo Manduria DOC. Een geweldige zwoele, krachtige wijn. Een perfecte tafelgenoot, zowel bij rijpe boerenkazen als bij een kruidig vleesgerecht. De makers Gaetano Marnagelli en zijn broer Vito Angelo gingen in 2000 het ‘wijnmaakavontuur’ aan. En wel met heel veel succes.

Een wijn die je echt geproefd moet hebben! Deze week is het onze wijnvandeweek! In concreto: van morgen – donderdag tot en met aanstaande zaterdag kost hij in plaats van 11,75 slechts 9,75! Een bizarre kennismakingsprijs om deze wijn even het podium te geven dat hij waard is!

Oh ja, meer lezen over Puglia en hup zelf daarheen? Lees hier dan verder ….. Wanneer wij gaan? Hmm, ergens in het voorjaar lijkt me helemaal goed 🙂