Aperitief met Chardonnay

Aperitief met Chardonnay

Dagboek, maandag 1 augustus

De zomer is alweer half voorbij. Zomer, welke zomer? We eten toch elke avond buiten, weer of geen weer, de luifel uit zodat we in ieder geval altijd droog zitten. Als aperitief staat een Zuid-Franse Chardonnay klaar. Weer is het miezerig nat. Hardlopen gaat iedere dag perfect. Lekker temperatuurtje. Geen zon. Tafel bezaaid met laptops van Charlie die samen met zijn studiemaatje op zoek is naar een kamer in Antwerpen. Nog even en hij is weer verdwenen voor een half jaar. Dit keer naar het Radisson waar hij als klein baasje al aan mijn hand naar binnen gaat. Op stagebezoek bij de stagiares die ik in die tijd begeleid. Mooie stage. Prachtige stad in een spannende tijd.

Lasagne al forno

Gisterenavond. Natuurlijk ook buiten. Een grote schaal lasagne op tafel. De obligatoire salade er bij. Zuivere olijfolie en een goed glas wijn. Wat wil je nog meer. Bij de lasagne de volle Montepulciano d’Abruzzo Lucanto dit keer. Een uitstekende begeleider van deze pasta uit de oven. Sappig, vol fruit en fris genoeg voor de tomatensaus.

aperitief-chardonnayAperitief

Maar we starten met een Frans aperitief. Uit de Languedoc. Chardonnay. Klinkt als lekker saai, geenszins is dat waar. Deze Chardonnay komt uit de Limoux. Van Château Saint-Roch. Een familiebedrijf dat al sinds de 17de eeuw wijnen maakt, druiven verbouwd. Hun wijngaarden liggen op de hellingen met het gezicht naar de Pyreneeën. Vol in de zon.

Ons aperitief rijpt acht maanden op eiken, maar heeft niet die ‘houten-bek’ meegekregen die je in Amerikaanse wijnen, met name Californische nog wel eens aantreft.

Onverwachte elegantie

Lekker elegant, frivool. Steenfruit, wat toast en wat zoetige gedroogde appeltjes met aan de andere kant een ruggengraat van zuren. Niet alleen als aperitief geschikt, dat is zeker. Ook perfect bij wat visjes. Over visjes gesproken, zie nu op FB de foto van gezinsvriendinnetje W. die in Rio is, hangend over een boot met een hengel waaraan een piranha hangt …… pfff, wat een reis zeg! Geweldig.