Appel

appelAppel, cider en wijn!

Ze was de wijnmaker van het jaar 2004. Haar Zweigelt behoort tot de beste van Oostenrijk. Haar Welschriesling smaakt fris en fruitig naar citrus en appel. Passend bij een zomerse lichte keuken. Birgit Braunstein is haar naam. Een van de ‘womenwinemakers’ wiens wijnen we op 14 september gaan proeven.

Appels en druiven bevatten hetzelfde zuur, appelzuur. Daarnaast brengen ze allebei drank voort. Cider en wijn. Gegiste sappen. Ponum ‘vrucht’ in het antieke latijn, werd abusievelijk later verbasterd tot appel. De verleiding die Eva, noch Adam volgens het bijbelboek Genesis konden weerstaan. Appels, wie is er niet mee opgegroeid. Wie kent niet het Engelse gezegde ‘an apple a day keeps the doctor away’. Hmm, was het maar zo simpel.

Lijm, aceton, velpon

Een portie scheikunde brengt ons bij de verantwoordelijken voor het appelige aroma in de wijn. Moleculen als ethylhexanoaat, methyl-butanoate, trans-hexen-2-al. Ja ja, het zal 🙂 Soms kun je in je glas zo’n lijmlucht ruiken, aceton-achtig. Dat komt door een hoge dosis ethylacetaat (ethyl ethanoate). Deze kleurloze vloeistof heeft een karakteristieke zoete geur, ook wordt het geassocieerd met de geur van “velpon” of nagellak. Ethylacetaat is de ester van ethanol en azijnzuur. Minder lekkere appels. Een overrijpe appel geur, je weet wel, van die appels met die zachte bruine plekken die op de fruitschaal een legioen fruitvliegjes verlokken, dat is een duidelijk teken van oxidatie. Met andere woorden: de wijn is stuk.

Verfijnde wijnen

Fijn appelaroma is een basiskenmerk voor veel witte wijnen. Ongeachte bodem of wijnstreek. Het aroma moet luchtig zijn. Als het te sterk is, hebben we te maken met een wijnfout. Appels onderling hebben verschillende kleuren, maar ook verschillende geuren. Golden delicious smaakt en ruikt absoluut anders dan een Granny Smith, die weer totaal anders is dan de bekende Hollandse appeltaartappel, de goudreinet. Aromatisch in wijn kun je de laatste terug vinden in champagnes waar veel pinot meunier voor gebruikt is. Ook meursault en chablis tekenen hiervoor. Ook in de Gaillac zien we naar appel geurende wijnen. Gemaakt van mauzacdruiven.

appelParkerpunten

In Zwitserland, ten zuid-oosten van het Lac Leman woont een andere beroemde wijnmaakster, Marie-Thérèse Chappaz. Ze is zo veel mogelijk één met de natuur. Biodynamiek in het vaandel. Vinificatie met respect voor de verschillende natuurlijke dimensies met een minimum aan ingrepen, maar wel waar nodig met gebruik van sulfiet. Ze werkt met inheemse gisten en een minimale input, om een ​​mooi sensorisch palet van de wijn te bieden. In het land waar het leven goed is. Ook haar witte Chasselas wijnen geven impressies van appel. Naast een overweldigende impressie  van andere aroma’s.

“Marie-Thérèse Chappaz erreicht die Spitzenklasse. Der berühmte Weinführer Parker, die Referenz in Sachen Wein, vergibt Noten zwischen 96 und 100 an aussergewöhnliche Weine. Die Weine der Winzerin aus Fully haben zweimal 99, einmal 98, dreimal 97 und einmal 96-97. Ein hervorragendes Resultat!” bron: Swiss Wines   Super toll!  Als het me lukt, laat ik ook wijnen van haar proeven op 14 september!