What’s the buzz …

What’s the buzz …

Eerste asperges Brabant van de volle grond!

“Bij een aspergekwekerij in Terheijden, in Noord-Brabant, zijn gisteren de eerste asperges van de volle grond gestoken. Dat betekent dat de velden niet verwarmd zijn en de asperges niet in kassen worden gekweekt. 

Volgens het Brabants Asperge Genootschap werden asperges nog nooit zo vroeg in het seizoen uit de grond gehaald. De oorzaak is de zachte winter.

Bijzonder vroeg dit jaar steekt de asperge zijn kopje op! Nog voor de Pasen aan de asperges! Bizar.

Zou het dan ook eerder ten einde lopen? Normaal gesproken eindigt het seizoen op 24 juni, de naamdag van Sint Jan. Waarom? Tja, weet iemand dat eigenlijk? Sint Jan, alias Johannes de Doper. De profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopte. 24 juni is overigens ook de dag dat het midzomerfeest op veel plaatsen in Europa gevierd wordt.

In Engeland bijvoorbeeld:

“The festival is primarily a Celtic fire festival, representing the middle of summer, and the shortening of the days on their gradual march to winter. Midsummer is traditionally celebrated on either the 23rd or 24th of June, although the longest day actually falls on the 21st of June. The importance of the day to our ancestors can be traced back many thousands of years, and many stone circles and other ancient monuments are aligned to the sunrise on Midsummer’s Day. Probably the most famous alignment is that at Stonehenge, where the sun rises over the heel stone, framed by the giant trilithons on Midsummer morning.’

En in Zweden:

“Midsummer is an occasion of large gatherings − and to be honest, many Swedes take advantage of it to fulfil their social obligations so that they can enjoy the rest of their holiday in peace. In many cases, whole families gather to celebrate this traditional high-point of the summer.
Swedes like the world to be well-ordered, so Midsummer Eve is always a Friday between 19 and 25 June. People often begin the day by picking flowers and making wreaths to place on the maypole, which is a key component in the celebrations.”

Even terug naar Johannes. Immers de dag van zijn geboorte is de laatste der asperges. Een veelzijdig man, die Johannes. Patroon van wevers, kleermakers, schilders, leerlooiers, timmerlieden, smidse, kuipers, schoorsteenvegers, herbergiers, bontwerkers, wijnbouwers, architecten, drankbestrijders, bioscoopbezitters, herders, dansers, muzikanten, zangers, huisdieren, schapen, lammeren, vasten, Karmelieten, Maltezer ridderorde.
Bovendien nog eens patroon tegen: hoofdpijn, schorheid, duizeligheid, epilepsie, kinderziekten, angst, hagel.

asperges lvMaar de asperge dan? Groen of wit, ik zie hem er niet tussen staan.

In ieder geval, voor ons is het aspergeseizoen begonnen. Dus, we halen de beenham bij de beste slager en verse eieren bij de kipjes. De asperges schillen we draadloos en secuur, zodat niemand zich zal verslikken in een droge aspergesliert. Eerlijk gezegd is er maar een die dat tot in de uiterste precisie kan. Marcel 🙂

Asperges koken

En dan aan de gang! De asperges koken  in groentebouillon met een klont boter en een scheut melk. Doek er op zodat ze niet boven drijven. Als het kookt, gaat het gas uit en garen ze na in het kookvocht. Niet weggooien, want ook de ham kan hier in verwarmd worden. De eieren worden gescheiden. Het eiwit fijn gehakt, het eigeel verkruimeld door een draadzeef. Het altijd weer verrassend dit apart van elkaar op tafel te zetten. Met de gesmolten en geklarifeerde boter.

Verse nootmuskaat. Naast het schaaltje met fijn gehakte peterselie.

Aspergewijn

Dan komt het mysterie van de wijn! Want waar kiezen we dit keer voor. We hebben de Chardonnay van Laurent Miquel al  eens gehad. Sappig en smakelijk. We deden de Fiano al eens in het glas, uit Puglia. Bloemig en fris. We ontdeden  de Grüner Veltiner van Pfaffl al eens van zijn schroefdop. Het Weinviertel in Oostenrijk brengt spectaculaire wijnen voort. De Chenin Blanc van Ernie Els was ook een feestje. Honingzoete peer en citrusaroma’s gaven een kick aan de asperges met zalm dat keer.

Lastig lastig met een wijnkast vol! Maar we gaan dit keer gaan toch weer voor de Italiaanse Gewurztraminer. En wat voor een!  Een innemende elegante spectaculaire Alto Adige wijn. St Jansfeest zeker waardig, maar dat is pas op 24 juni!

Meer weten van wijn en spijs, een wijnadvies nodig? Kom langs, of volg bij ons eens een WijsWIJNSPIJS-cursus van twee avonden.

https://www.smaakvanwijn.com/courses/wijn-spijs-cursus/