Asperges en wijn – zoveel keuze

Asperges en wijn – zoveel keuze

In de serie Combi-Workshops stond vrijdagavond “Asperges en wijn” op het programma. Een avondvullende programma waarbij drie gerechtjes de revue passeerden en maar liefst 10 verschillende wijnen in de glazen kwamen.

Asperges en wijn

Volgens wikipedia, de internet-encyclopedie zit het als volgt:  “De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges, groene asperges en paarse asperges. De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene en paarse asperges hebben wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges. De paarse asperge is een nicheproduct. Ook komt de asperge in het wild voor in duinstruweel en langs rivieren. Het woord asperge is via het Latijn (asparagus) ontleend aan het Griekse ἀσπάραγος (asparagos) of ἀσφάραγος (aspharagos), een woord van onzekere herkomst.” Okay dan.

asperges en wijnDe groente zelf

Het is in ieder geval een plant die, net als de wijndruif, in toom gehouden moet worden. De mens heeft er zijn handen vol aan. De langste lengte van een aspergescheut die ooit gemeten is, is ruim drie meter. Nu, dat past echt niet meer in het pannetje. Met het voorbereiden van de combiworkshop ‘Asperges en wijn’ stuitte ik op een mooie website, een Belgische site, met de verbijsterend simpele naam: “Asperges Koken“. Een site waar je werkelijk van alles en nog wat over de asperges kunt vinden. Hoe controleer je bijvoorbeeld of ze vers zijn, hoe weet je dat? “Wrijf twee stengels tegen elkaar. Als ze een tsjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Verse Belgische vollegrondasperges zijn ook te herkennen aan de mooie blanke kleur, het topje voelt stevig aan, de onderkant van de stengel is niet houterig en geeft niet mee als je erin knijpt. De stengels van groene asperges zijn niet vlezig maar ze behouden een frisse malsheid. ”

Asperges en wijnIedereen die van asperges en wijn houdt, maar ook zonder de wijn 🙂 weet inmiddels wel dat je plas er niet echt fijner van gaat ruiken, op zijn zachtst uitgedrukt. De geur die ontstaat is het gevolg van vluchtige zwavelhoudende verbindingen, afbraakproducten van asparagusinezuur dat in deze groente zit. Dit overkomt iedereen, maar niet iedereen neemt het in dezelfde mate waar.

Asperges en wijn, wat past erbij

Tijdens de asperges en wijn workshop hebben we 10 wijnen geproefd, verspreid over drie gerechtjes. Erg leuk om te doen. Niet alleen witte wijnen, niet alleen de door vinologen uitgeroepen aspergewijn van het jaar: Muscat Manoir de Grignon uit de Languedoc, niet alleen de bekende Elzasser Pinot. Nee, ook Dornfelder uit Rheinhessen, Gewurztraminer Alto Adige, Moschofilero Peloponnesos, een Viognier uit Mendoza, een Sauvignon Blanc uit Zuid-Afrika, een Spätburgunder uit Rheinhessen en een Culemborg Rosé. Het waren stuk voor stuk leuke combinaties. Staar je dus vooral niet blind op het geijkte patroon Elzas-Asperge, maar kijk eens buiten die comfortzone! Er is meer tussen hemel en aarde Horatio, zoals Hamlet ooit zei. De Gewurztraminer bijvoorbeeld was een topper. Maar ook de Dornfelder verrastte zeer bij de classic Asperge Flamande.

Ook eens een wijnworkshop mee maken bij SmaakvanWijn? De eerst volgende is de workshop ‘Kaas&Wijn’ in juni. Hij begint echter al aardig vol te lopen. De proeftafel is niet oneindig groot.