Asperges in de Lage Vuursche

Asperges in de Lage Vuursche

Lage Vuursche

Nee, het is geen geheim dat het kleine dorpje Lage Vuursche een belangrijke rol in mijn leven speelt. Als kind reed ik hier paard door de bossen, vond er mijn beste vriendin, ontdekte de liefde en groeide op  met het bos in mijn bloed! Nog altijd loop ik graag met hond Bob bij Drakenstein, rond het klooster of tussen de bomen aan het einde van de Koudelaan, richting Hollandse Rading.

Lekker eten

Lage VuurscheThe place to be is natuurlijk Restaurant de Lage Vuursche. Nooit komen we elders dan daar. Behalve in mijn jeugd als mijn eerste bijbaan in de horeca achter het buffet van ‘De Vuursche Boer’ is. Ik kan me nog altijd de duizenden liters chocolademelk met slagroom die ik daar gemaakt heb voor de geest halen, ik kan ze letterlijk ruiken.
Fine dining, dat doe je zo als gezegd bij het restaurant met de grote kei. Niet alleen het eten is prima, maar ook de wijnkaart mag er zeker wezen. Bijzondere wijnen, geen alledaags gepruttel, in tegendeel! De jongste generatie van Oosterom weet zijn weg bijzonder goed te vinden in de moderne wijnwereld.

Lage VuurscheVijfgangen Asperges

Zo genieten wij gisterenavond van een uitgebreid vijfgangen Aspergemenu met uitgelezen wijnen. De keuken heeft allerlei kwinkslagen bedacht waardoor niet één gerecht als standaard bestempeld kan worden. Zeg nu zelf, bij een huzarensalade denk je toch niet snel aan asperges. Maar ja, met gerookte zalm, stukjes asperge en een mayonaise met mierikswortel krijg je een hele frivole huzaar op je bord. Daarbij een glas Gutedel van het huis Haltinger. Elegante combinatie waar over nagedacht is. De gutedel druif is al heel oud. Volgens de informatieve site van het Deutsches Weininstitut is de vermoedelijke bakermat Palestina.

Domaine Trotereau

Het eerste tussengerecht is een grilgerecht van wit en groen, met scheermesjes, roodbaars en lamsoren. Daarbij een wijn uit de Loire. De Sauvignon Blanc van Domaine Trotereau uit Quincy. Quincy is een dorp in het oosten van het wijngebied van de Loire, met een eigen benaming voor droge witte wijnen gemaakt van sauvignon blanc. Wijngaarden langs de rivier de Cher (een zijrivier van de Loire) die langs Quincy stroomt in plaats van langs de Loire zelf. Een aangename ‘groene’ wijn.

TriptyqueTriptyque

Het tweede tussengerecht ‘Asperge Carbonara’ is om te smullen. Asperges met zacht gegaard buikspek, dopwerwtjes en on top een gepocheerd ei! Hier wordt, gekaraffeerd en al de ‘Triptyque’ geschonken. Pouilly Fumé  2015 van Domaine Cailbourdin. Van wijnstokken die de pensioengerechtigde leeftijd al lang gepasseerd zijn op een bodem van vuursteen, klei en mergel. De cuvee Tryptique ziet voor het eerst in 1998 het daglicht. Het wordt een enorm succesvolle wijn. En let op: houtgelagerd!

Eiken vaten van 300 en 600 liter (1/4 nieuwe eik, 3/4 in 2, 3 en 4 jaar oude vaten). De vaten zijn gemaakt van eiken uit een bos  op ongeveer 20 kilometer van Pouilly. Dit bos, net als het bos van Tronçais, werd  meer dan 300 jaar geleden geplant. Deze oude, langzaam groeiende eiken hebben fijne poriën wat ideaal is voor wijn en een jaar rijping op droesem laat de wijn zijn terroir tot uitdrukking brengen, eiken tonen verschijnen aan de finish.

Lage VuurscheChiroubles

Tromgeroffel begeleidt de pièce de résistance! Kalfssukade met klassiek bereide asperges, postelein en saus Bordelaise. Een krachtige rode wijnsaus. Een hemels gerecht met daarbij ook weer een feestje in het glas. De Chiroubles van Armand en Steeve Charvet. Zij exploiteren zeven hectare wijngaarden met de enige rode druif van Beaujolais, de gamay. Voor de productie van Chiroubles en Morgon voor de krachtigste wijnen en Beaujolais voor de meest veelzijdige wijnen. Een bijzonder geslaagde combinatie wederom.

Bavarois

Het anders-dan-anders aspergemenu komt ten einde met een laatste toets en veroorzaakt een uitgelaten Marcel die niet kan stoppen met genieten van de bavarois van witte asperges! Daarbij ijs van groene asperges en een delicate huisgemaakte tuille.
Chapeau brigade, zwart en wit! Het is weer een waarlijk gastronomisch festijn geweest!  We’ll meet again!