Asperges met zalmtartaar, in het glas Rousanne

Asperges met zalmtartaar, in het glas Rousanne

Vandaag sluiten we de serie Aspergewijnen af met een wijn uit de Luberon! Luberon, midden in Zuid-Frankrijk. Om precies te zijn aan het einde van de Rhône vallei en het begin van de Provence. Een gebied dat goed is voor mooie kruidige rode wijnen, vol van smaak, maar tevens crispy, bloemige witte wijnen kan produceren.
En daar is deze van Chateau Joanis er beslist een van.

In de serie lekker anders aperges, een aromatische wijn. Fris droog maar wel met ronde tonen. Perfect voor het gerecht wat wij hier bij bedacht hebben.  Er komt niet zoveel witte wijn uit de Luberon als rode en veel wit heeft als basis de clairette en de ugni blanc. Maar niet onze wijn.

De Val Joanis Tradition van Chateau Val Joanis. Grotendeels van rousanne druiven gemaakt.

Een druif, die net als de marsanne veelvuldig in het zuiden van Frankrijk voor komt. Het is zeker geen gemakkelijk druif voor de wijnboeren ter plaatse. Met name zijn gevoeligheid voor allerlei ‘rot’ziektes maakt hem een lastpak. Meeldauw, botrytis rotting en mijten hebben een goede aan deze druif, die overigens veelvuldig geblend wordt met zijn evenknie de marsanne. Rousanne is meer aromtisch, marsanne meer kruidig. De lente komt je tegemoet.

Als het ware helemaal perfect bij het volgende voorgerecht van zalm en asperges!

Het recept? Doodeenvoudig, een kind kan de was doen. Je gaat naar de beste visboer die je kunt vinden! Hier haal je (voor vier personen) 200 gram verse zalmfilet en 100 gram gerookte zalm. Per persoon zorg je dat twee dikke gekookte asperges hebt! Je gebruikt alleen de kopjes (max vier cm). Zonde he, ja de rest kan door een salade of de soep in!

De zalmtartaar maak je door de zalm of met een mes, of in je keukenmachine grof te hakken. Houd hem lekker fris met wat kruiden, peper, zout, olijfolie en wat kappertjes. Daarbij een vinaigrette van olijfolie wat mosterd, p/z en klein schepje suiker en verse dille.

Op het bord, zwart als je het hebt, want dat contrasteert zo mooi met het wit en het roze-oranje, zet je met een vormpje een mooie ‘zamtaartje’ neer. Daarbij de twee asperges en druippesgewijs wat van de vinaigrette.

Joanis in het glas! Bam! Een perfecte start van de avond 🙂

PS voor de wandelliefhebbers onder de lezers, je kunt je hart ophalen in Luberon!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/