Assyrtiko, druivenparel van Santorini

assyrtikoAssyrtiko een van de inheemse parels van Santorini, die inmiddels op stap is gegaan in een ‘rondje Griekenland’. Je komt hem nu ook in Macedonie en Attica tegen. Een druif die alleen kan gaan, maar ook een briljante blend kan geven met de druif athiri. Het combineren van een goede zuurgraad met het maken van voldoende alcohol maakt de wijn sterk. Duidelijk is de citrustoon en de minerale afdronk.

Het is een druif die zich vermaakt in de de dorre vulkanische as van Santorini en Paros. Je vindt hier stokken uit de vorige eeuw in wijngaarden die toen aangelegd werden zonder de zogenaamde Amerikaanse onderstok! Resistent zijn tegen de Phylloxera Vastatrix, de alles verwoestende druifluis. 70% van de wijngaarden van Santorini bestaat uit assyrtikostokken.

De kracht van de Griekse wijnen ligt bij hun inheemse karakter, toch kunnen ze hier mogelijkheden van de klassieke druiven ook niet weerstaan. Er zijn inmiddels blends met sauvignon blanc en met semillon voor handen.

Niet alleen als aperitief of begeleider van een visgerecht is Assyrtiko in te zetten. Zijn veelzijdigheid is groot, zo kun je hem ook gemakkelijk tegenkomen als de nootachtige dessertwijn Vinsanto!

Omdat het eiland Santorini, assyrtiko’s thuisland, zo droog en winderig is, heeft men de druif van het eerste begin af aan moeten beschermen. Dit gebeurt op een speciale snoeiwijze waarbij de takken tot een nest worden gevormd, net boven de grond. In deze mand liggen de druiventrossen veilig.

Een Griekse god, inderdaad, maar onderweg om ook een ‘Aussie’ te worden:
“Clare Valley, South Australia winemaker Jim Barry Wines last week planted the first cuttings of Greek white wine grape variety Assyrtiko in Australian soil. Managing director Peter Barry said a chance tasting of Assyrtiko while he was holidaying on the Greek island of Santorini in 2007 started what had been a long journey of quarantine approval.”

“Assyrtiko immediately stood out as a variety suited to the modern Australian palate,” he said. Lees het blog hier verder …..