Autochtone Italiaanse druivenrassen

Autochtone Italiaanse druivenrassen

Autochtone druivenrassen

In september begint het wijncursusseizoen weer en een van de hoogtepunten direct al deze maand is de wijnworkshop Autochtone Italiaanse druivenrassen! Voorbereidingen zijn in volle gang. Af en toe naar Italië, veel proeven ook 🙂 en veel lezen!

Italiaanse literatuur

Ian D’ Agata werd uitgeroepen tot beste wijnjournalist van Italië in 2012 door het Comite Grandi Cru d’ Italië. Hij wordt beschouwd als een toonaangevende expert op het gebied van Italiaanse wijn en is bekroond met vele prijzen. Daarnaast publiceert hij regelmatig in internationale bladen, waaronder Decanter en Le Figaro. Hij publiceerde al veel en ik lees het ook met regelmaat maar ben nu heel blij met “Native Wine Grapes of Italy”!

Een boek over het bergachtig terrein, vulkanische gronden, ontelbare microklimaten en een oude cultuur van wijnbereiding beïnvloed door Feniciërs, Grieken en Romeinen die van Italië het meest diverse land in de wijde wereld van de wijn maken. Deze diversiteit wordt weerspiegeld in het feit dat Italië het grootste aantal inheemse wijn druiven in huis heeft. Ian D’Agata heeft dertien jaar producenten geinterviewd, wijngaarden bezocht en onderzocht. Resultaat is een machtig Italiaanse druivengids van hoogstaand niveau. Meer dan 500 Italiaanse druivenrassen worden door hem tegen het licht gehouden! Van Aglianico tot Zibibbo.

Voor mij een fantastische uitgangspositie voor het voorbereiden van de wijnworkshop ‘autochtoon Italiaans!’.

In 2013 woonde ik een masterclass van hem  bij over Friuli, georganiseerd door Friulano & Friends, in het Amstelhotel. Indrukwekkend.

Wanderer_vor_Panorama__Friuli_Venezia_Giulia_

Italiaanse Friuli in het kort:

Dit gebied in het noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië en Oostenrijk  kijkt uit over de Adriatische Zee en is omgeven door hoge bergen.
Het indrukwekkende Carso plateau wordt gevormd door rotsen, grotten en spelonken ontstaan door bodemerosie.
Het berglandschap van de oostelijke Dolomieten is werkelijk spectaculair; de Carnia  en de Julische Alpen, in aanvulling op de meren en de valleien. Vanuit de grens met Veneto tot Monfalcone, is de kust bezaaid met lagunes en hebben  lange zandstranden de hoofdrol, met een aantal toeristische resorts zoals beroemde Lignano Sabbiadoro

Friuli Venezia Giulia wordt het land van contrasten genoemd.

Autochtone  druivenrassen

Een van de duurste witte wijnen van Italië – Picolit – wordt gemaakt in Friuli. De wijngaarden liggen in de colli Orientali del Friuli. Strogeel en zeer delicaat. Een honingzachte smaak,  met een pittig alcoholpercentage en dito prijs. De naam is tevens de naam van de druif. Niet te verwarren met de blauwe Piculit die ook uit Friuli komt maar geen mutant van de kleine lit is! Hier worden dan weer stevige, kruidige rode wijnen van gemaakt! Ook bijzonder. En gered van de uitsterving.

De naam Friuli komt van het Latijnse Forum Julii, wat Forum van Julius betekent. Deze naam verwijst naar de stad die in 50 voor Christus door Julius Caesar werd gesticht en tegenwoordig de naam Cividale del Friuli draagt en sinds 2011 tot UNESCO werelderfgoed is benoemd. Als je met de auto helemaal naar het oosten van noord-Italië reist, richting de grens met Slovenië dan kom je er van zelf. Ben je wel eens wezen skiën in Cortina d’Ampezzo? Waar in 1956 de Olympische Winterspelen werden gehouden? Nou, daar is het dus.

Weleens gehoord van Prosciuto di San Daniele? Okay, die komt hier vandaan. Een ham die tenminste 10 maanden moet rijpen om het DOC keurmerk te krijgen.

Druiven die 24 september onder andere op het programma staan:

Lagrein, Fiano, Inzolia, Barbera, Primitivo, Ruché, Croatina, Arneis … en zo voort 🙂