Auxerrois, vriend van pinot blanc

Auxerrois, vriend van pinot blanc

Auxerrois, heel misschien geen totale onbekende druif voor je. Men kan er mooie resultaten mee bereiken in ieder geval. Over zijn ontstaan doen veel verhalen de ronde, maar net zoveel is onzin. Bijvoorbeeld dat zijn oorsprong die rond de de stad Auxerre zou liggen. De meest aannemelijke veronderstelling is dat de druif simpelweg uit Alsace-Lorraine komt. Auxois was ooit de naam van de Alsace. Sla er de Wine Grapes maar op na.

Ik geeft toe, het is ook wel verwarrend. Auxerrois is zowel synoniem voor de zwarte malbec in de Cahors, waar het de meest dominante wijnstok is en daarnaast is het een veel voorkomende druif in de Alsace. Dat laatste wordt vaak een beetje verdoezeld. Waarom weet ik eerlijk gezegd niet.

Vrijwel de meeste auxerrois in Frankrijk is in de Alsace te vinden, waar het misschien wel veel belangrijker is dan pinot blanc, hoewel het zelden op een label te zien is. Daarnaast is de druif ook een belangrijk ingrediënt in de blend Edelzwicker.

Spätburgunder Kirchberg Rheinhessen april 2020 Weingut Bernhard

Om de verwarring nog groter te maken: auxerrois gris is een synoniem voor pinot gris in de Alsace. En vroeger stond de chardonnay bekend onder de naam auxerrois blanc in het Franse gedeelte van de Moezel. (La Moselle).

DNA-onderzoek (1999) aan de universiteit van Davis leverde op dat de druif een nakomeling is van pinot en gouais blanc. We vinden de druif dus in de Alsace, langs het Franse deel van la Moselle met name in Côtes de Toul, in Luxemburg, in Duitsland bijvoorbeeld in Rheinhessen, in Nederland en zelfs in Canada. Opbrengst beperking kan helpen de kwaliteit te verhogen. De wijnen krijgen dan zelfs geurende tonen van honing.

Twee belangrijke wijnboeren voor Studio SmaakvanWijn verbouwen auxerrois en maken hier een sublieme Auxerrois van. In Zeeland en een paar honderd kilometer verderop in Rheinhessen. Respectievelijk De Kleine Schorre en Weingut Bernhard. Deze wijnen zijn bijzonder lekker! Als je de auxerrois wilt leren kennen, raad ik deze van ganser harte aan.

Wijnschool-Soest