Avontuur Sopexa in Nederland ten einde

Avontuur Sopexa in Nederland ten einde

michelelaineVanochtend bij tussen de e-mail een bericht van Michèle. Ik citeer een klein stukje.
“Je hebt het wellicht al gehoord of gelezen maar toch wil ik je persoonlijk vertellen dat het kantoor van Sopexa Nederland per 1 juli a.s. dichtgaat.”

Wat een mooie herinneringen heb ik aan Sopexa met hun talloze acties, evenementen en persreizen met gezellige, professionele  en gepassioneerde mensen. Met als boegbeeld voor mij absoluut de altijd bezige, gastgerichte, attente en lieve Michèle Lainé! In 2013 sprak ik haar voor een wijngesprek in deze wijnkrant. Vandaag dus uit het archief van 2013:

Sopexa

Van het station Den Haag naar Sopexa aan de Raamweg is een peulenschil. Zeker als je op de fiets bent. Het is een lekkere lentedag als ik over de Koningskade fiets. Het gesprek met PR manager Sopexa, Michèle Lainé is voor deze dag gepland. Het statige pand betredend moet er direct een keuze gemaakt worden, nemen we de trap voor ons, of de trap die meer naar rechts in de majestueuze hal ligt.
Ik kies en kom goed aan op de tweede etage waar het kantoor van Sopexa bevindt en Michèle mij halverwege het trappenhuis al tegemoet komt.

Zuidelijke elegantie

Het is niet haar accent dat verraadt dat ze geen  volbloed Nederlandse is, nee, het is de elegantie en de vrouwelijkheid, die je zo vaak in het zuiden wel ziet, maar in het noorden aanzienlijk minder. Ze vertelt dat ze inmiddels al dertig jaar in Nederland woont! Met haar Nederlandse man in Amsterdam. Ze ontmoetten elkaar notabene  in de 80er jaren ergens in Engeland waar Michèle voor een tussenjaartje als au-pair het reuze naar haar zin had.

MstMichelGeboren en getogen in Normandië waar het verleden van de oorlog misschien nog altijd In het heden doorsijpelt.In een klein dorpje, vlakbij Juno Beach het wel bekende strand waar de geallieerden in 1944 de slag om Normandië streden. Het huis waar ze opgroeide, is nog altijd in haar bezit en verspreid door het jaar zijn Michèle en René daar  te vinden. ‘Fruits de mers met Muscadet’ glundert ze. De wijn die rond 1990 nog van wijngaarden kwam, bij de top van de duurste van Frankrijk behoorde, is  langzamerhand weer op zijn retour van heel ver weggezakt te zijn.

Dol op Nederland

Zo is het goed zegt ze, want ze is dol op Amsterdam. Eigenlijk dol op Nederland. Dat ze een talenknobbel heeft, bewijst wel het feit dat ze naast vloeiend Frans en Nederlands ook uitstekend Engels beheerst en zo vertelt ze met een bescheiden glimlachje: ‘ze droomt zelfs in het Nederlands!” Hoewel het heerlijk is om haar familie af en toe te zien, heimwee heeft ze zeker niet. Ja, het is goed zo!

De liefde achterna

Toen ze  haar hart volgde – de liefde achterna, zo’n 30 jaar geleden, was het makkelijk om een baan te vinden in het Amsterdamse. De eerste jaren werkte ze bij de VVV en als de toeristen Amsterdam overspoelden, was ze met haar talenkennis een geliefd en veel gevraagd persoontje.  Maar het los-vaste van het seizoenswerk beviel haar niet en na enig speuren kwam ze terecht achter de receptie van het Sonesta! Het huidige Renaissance hotel, met de unieke 17de eeuwse koepelkerk.

Na de front desk kwam het organiseren van events en vanzelf klom ze op tot de Pr-manager van het Renaissance Hotel, voorheen Sonesta. Michèle bleef het Amerikaans hotelconcern trouw tot in 2001! In dat jaar maakte ze de overstap naar Sopexa.  In haar smeulde de Franse taal, die ze graag vaker wenste te gebruiken, maar haar PR kwaliteiten wilde ze niet zo maar naast zich neerleggen!

PR instinct

De job  bij het Franse marketingbureau Sopexa leek voor haar te zijn gemaakt. Werken in Nederland met thema Frankrijk waarbij ze ook nog al haar PR instincten zou gaan gebruiken. Nu, bijna dertien jaar later wil ze wel toegeven dat die eerste maanden Sopexa haar enorm  zwaar vielen! Niet het werk, dat was geweldig, niet de medewerkers, die waren fijn, maar iedere dag niet op pad naar de rurring en het full of life hotel aan het Kattegat, maar in plaats daarvan naar Den Haag, in dat statige pand,  dat zo veel rust uitstraalde, haast een beetje saai misschien?

Snel echter verdwenen deze eerste  gevoelens en dompelde ze onder in de marketingstrategie van het Franse bedrijf. Nu zoveel jaar later is ze bekend in binnen- en buitenland als Mrs PR van het Franse Sopexa kantoor Nederland.

Sopexa is een Franse groep en een referentie op vlak van internationale marketing inzake voeding, wijn en lifestyle. Pink Lady (appeltje :)), Bordeaux, Calvados,Franse kaas en  Champignon de Paris Européen zijn namen die bijvoorbeeld op hun conto bijgeschreven kunnen worden. Bedrijven waar zij de pr voor doen.

Momenteel is de Beaujolais een van de grote dossiers! Inter-Beaujolais heeft een generieke wijnwebsite gelanceerd voor Nederland. De website heeft los van allerlei informatie over de 10 cru’s, Beaujolais en Beaujolais Villages ook een aantal interessante links. Je kunt deelnemen aan een quiz die gehost wordt door wijntraining-online of  een virtuele wandeling maken door de prachtige Beaujolaisstreek aan de hand van foto’s. Tevens kan je inzicht krijgen hoe gerenommeerde Nederlandse sommeliers de lekkerste Beaujolaiswijnen hebben gekozen en is er online een overzicht van deze 100 fantastische wijnen.

Denk niet dat Sopexa zich alleen op de Franse markt begeeft, nee zo vertelt Michèle, ook voor Chili of Canada of de Noordpool of gewoon hier voor de Bollenstreek, wij kunnen voor iedereen werken. We zijn volstrekt onafhankelijk. Maar net als ieder ander bureau moeten we ons zelf keer op keer bewijzen! “Soms zit het mee, en soms zit dat tegen! Het ministerie dat ons ooit in het leven riep, is nu een klant van ons”, glimlacht ze.

champagneflessenChampagne

Nu verheugt  ze zich op de komende vakantie naar Vietnam. Heerlijk Aziatisch eten!

Kook je zelf graag Frans? “Nou, ik houd zeker van Frans eten, maar meestal ben ik als laatste thuis, ik kook niet doordeweeks daarom, dat doet mijn man! Maar als er ‘toetjes’ gemaakt moeten worden, dan spring ik in de ring! Hij maakt nooit een dessert!
En  ik maak de andijviestamppot! Maar wel met een Franse slag :)!”

Het wordt tijd om te gaan. De laatste opmerkingen worden gemaakt, de laatste vraag  gesteld! Haar goede figuur? Iedere week een keertje naar de sportschool te gaan, maar ze sluit niet uit, grapt ze dat ook haar lievelingsdrank champagne zijn invloed  hier op heeft.

Dat was in 2013. Vandaag zeg ik met weemoed: “Dag Michèle, het ga je goed! We’ll meet again!”