Award uitreiking bij opening van Wine Professional

Award uitreiking bij opening van Wine Professional

Gisteren – zondag 11 januari vond de officiële opening plaats van de 13e editie van Wine Professional en werden de jaarlijkse Diamond Awards uitgereikt. De prestigieuze awards gingen dit jaar naar Regina Meij van Imperial Wijnkoperij, Henk Bart van Wijnimport J. Bart en Jacqueline en Peter Gast van restaurant ’t Schulten Hues.

Een honderdtal genodigden waren zondag in de stijlvolle Prinsenkamer en Amstelkamer van Hotel de l’Europe in Amsterdam aanwezig bij de officiële opening van Wine Professional 2015. Speeches van Peter van Houtert, namens de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, en van Guillaume Déglise, CEO van Vinexpo, vormden het startschot voor de vakbeurs. Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association, reikte namens de Gastronomische Groote Club (de club van professionele, nationale en internationale inspecteurs die elk jaar honderden restaurants bezoeken, nemen we maar aan want een echte definitie zijn we nog nooit tegengekomen 🙂 ) de Wine Professional Diamond Awards uit. Deze prestigieuze awards worden jaarlijks toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. De Wine Professional Diamond Award is een speciaal door MK Jewelry te Amsterdam ontworpen reversspeld met een Zirkoniasteen.

gerecht peter 6Blij verrast te horen dat mijn oudstudent die ik onder mijn hoede had tijdens zijn HBO managementopleiding, Peter Gast, samen met zijn Jacqueline een van de awardwinnaars was.

In het door The Wine & Food Association verzonden PB lees ik het volgende:

“Onzekerheid houdt me scherp”, zei hij jaren geleden eens. Na ruim 12,5 jaar Schulten Hues (17 GM) in Zutphen, waarvan 10 jaar met Michelinster, heeft Peter Gast nog altijd niets van zijn scherpte verloren. Lang voordat het een trend werd legde Peter in de keuken al de nadruk op het gebruik van regionale ingrediënten. Hij ziet zichzelf als een ambachtsman, louter gedreven door de aandrang tot creëren en zichzelf te verbeteren. Sterallures zijn hem vreemd, delen met anderen staat voorop. Hij is geen ‘mensen-mens’,  je zult hem niet zo gauw in zijn restaurant zien – zijn gerechten, altijd vernieuwend en met een geheel eigen stijl, spreken voor hem. Jacqueline van Liere is wat dat betreft zijn tegenpool: als op en top gastvrouw (in 2009 was zij GaultMillau’s Gastvrouw van het Jaar) en wijn-spijsspecialiste vult zij hem volledig aan.

Onnodige risico’s nemen ze niet, stap voor stap realiseren ze hun ambities, waar het hele team nauw bij betrokken wordt. Bij de wekelijkse personeelsproef heeft iedereen inbreng, tot de leerlingen aan toe: iemand uit de keuken bereidt een gerecht, iemand uit de bediening kiest er een wijn bij, en dan allemaal samen proeven. Zo ontstaan nieuwe ideeën, nieuwe invalshoeken: Peter en Jacqueline staan er altijd voor open en dat is mede bepalend voor de dynamiek en het succes van Schulten Hues. Omdat zij voortdurend hun eigen weg kiezen, op doordachte wijze nieuwe initiatieven ontwikkelen en wars zijn van sterallures, vormen ze een voorbeeld voor de nieuwe generatie horecaondernemers.”

gerecht peter1Ik heb Peter tijdens zijn studie leren kennen als een uitermate serieuze en gedreven gast! Met altijd in alles de kern van eenvoud voor ogen! Zeer evenwichtig en heel erg ‘Gewoon’! Met hoofdletter en vetgedrukt, want dat is wat zo knap is.
No fuss, no complexity just simplicity.
In alles! Super hoor Peter en Jacqueline, gefeliciteerd!