Baga, trotse druif uit Bairrada

Baga, trotse druif uit Bairrada

Baga and Friends

Eind april start de tweede grote wijnronde bij Studio SmaakvanWijn, de Vuelta. Die smeren we dan wel uit over het hele Iberisch Schiereiland. Dus ja, inclusief Portugal, Madeira en wellicht ook de Canarische Eilanden.
In Portugal heeft zich een hechte groep wijnvrienden gevormd rond een speciale druif. De baga!  Ze noemen zich de ‘Baga-friends’.

bonnetjes

Dit is een vereniging van Bairrada wijnproducenten met één ding gemeen: ze zijn gepassioneerd door de baga-druif. Baga is een druivenras dat in heel Midden-Portugal wordt verbouwd, maar de spannendste wijnen schijnen van de kleigronden van Bairrada, te komen. Hier is deze variëteit verreweg de meest dominante druif.  

Het onvoorspelbare Atlantische zeeklimaat en de baga spannen samen om rode wijnen te produceren die kunnen variëren van dun tot machtig krachtig. De bekende Portugese Mateus Rosé wordt onder andere van baga gemaakt. Er bestaat zelfs Mateus Sparkling Rosé brut, een blend van baga en shiraz.

 Baga druiven zijn klein van bes en hebben een dikke schil (baga betekent ‘bes’). De druiven zitten dicht op elkaar aan de tros. Ze rijpen laat en en zijn zeker niet ongevoelig voor rotting in de regenachtige september maand. De wijnstokken zijn krachtig en produceren heel veel blad waardoor het een bewerkelijke wijnstok is in de wijngaard. De wijn heeft fruitaroma’s als zwarte bessen, stevige tannine en goede zuren.

De familie Pato is een oud wijnmakersgeslacht.  Al sinds de achttiende eeuw in Bairrada gevestigd. Luis Pato nam in 1980 het familiedomein over van zijn vader. Inmiddels 60 hectare groot, met zelfs een klein perceel niet-geënte wijnstokken. Dus geen gebruik van de Amerikaanse onderstok. Hij is een van de Baga-Friends bij wie de druif zeer na aan het hart ligt.

 In zijn wijngaarden staat de baga en touriga nacional, maar ook de witte maria gomes, bical, cercial da bairrada en sercialinho. De bodem bestaat deels uit zand, maar er zijn ook klei-kalksteen wijngaarden. Op de kleibodems met een goede blootstelling aan de zon rijpt baga gemakkelijk en produceert het zeer donkere wijnen met geconcentreerde aroma’s die jarenlang op fles kunnen rijpen.

Filipa Pato is zijn dochter. Filipa slaagt erin de tijd te vinden om wijn te maken in Portugal, moeder te zijn van twee kinderen en haar tijd te moeten verdelen tussen Portugal en België, waar haar man een restaurant bezit. Net als haar vader is Filipa gefascineerd door de baga! Waar ze een moderne wijn van produceert, voornamelijk voor buiten Portugal.  

Baga wordt ook in de Douro verbouwd onder de naam ‘tinta bairrade’ en gaat hier altijd in de blend met andere druivenrassen.

wijnschool soest