Barbera en pasta con rucola

Barbera en pasta con rucola

In de wijnschool van Soest houden we goed rekening met het ‘Nieuwe Normaal’ en kunnen er momenteel maar maximaal 5 gasten tegelijk een cursus volgen. Dus alle groepen (normaal 10 man/vrouw sterk), verdeel ik in dit ‘tijdperk’ over twee avonden. Het heeft zijn eigen charme. Gisterenavond zat de tweede groep van het wijnbrevet SDEN-3 niveau, die inmiddels alweer Frankrijk en het Iberisch Schiereiland achter zich gelaten hebben in de klas 🙂 Volgende week duiken we Italië in. Om vast in de stemming te komen, vandaag een pasta gerecht en daarbij een Italiaanse wijn, van een bekend druivenras uit Piemonte. De barbera.  De barbera uit Piemonte heeft geen relatie met de witte barbera d’Acqui, ook niet met de barbera del Sonnio in Campania en de barbera sarda van Sardinië. Dat je het maar even weet.

Piemonte

barbera

De barbera van Piemonte is een productieve en veelzijdige rode druif op grote schaal aangeplant in Noord-Italië, waar ± 20.000 ha staat aangeplant. Een late rijper, wel eerder rijp dan de nebbiolo maar hij heeft zo’n twee weken meer tijd nodig als zijn collega de dolcetto. Kenmerkend zijn de hoge zuren, zijn diepe robijnrode kleur en matige tannine. In de vorige eeuw werd de wijn zelfs gebruikt om Barolo en Barbaresco iets meer te kleuren! Naast Piemonte staat hij niet belangrijk te zijn in Lombardije en Emilia Romagna. In de Nieuwe Wereld doet hij zijn best in Australië, Argentinië en vooral Californië. Ik heb nu al zin in de cursusavonden volgende week!

Pasta con rucola e Parmigiano

pesto en pasta

Voor onze pasta vanavond kies ik voor de Barbera d’Asti van Sessanea. Lekker! De boodschappenlijst is als volgt:
Rucola
Pondje Pasta naar keuze
Verse Parmezaan (kaasboer bijvoorbeeld John’s in De Bilt)
Pesto Genovese (supermarkt of zelf maken)
Twee rode uien
Teentje knoflook
Bakje snoeptomaatjes, bakje pijnboompitten

Fruit de gesnipperde uien met de knoflook in de wok in verse olijfolie. Rustig aan, ze mogen niet verbranden.  In een andere pan rooster je ondertussen de pijnboompitten lichtbruin. Bij het uimengsel doe je vervolgens de in vieren gesneden tomaatjes en laat dit zachtjes pruttelen. In de volgende pan, in een flinke hoeveelheid water met een scheut olijfolie – niet nuttig maar wel lekker – kook je de pasta gaar, reken op vier nestjes per persoon als je tagliatelle gekozen hebt. Terwijl je de pasta beetgaar kookt, maak je de saus af. Je voegt de pesto toe en je roert alles tot een geheel. Dan, als je de pasta afgegoten hebt, schep je deze in diepe borden. Daarboven op komt de pesto-tomatensaus en vervolgens een royale handvol rucola. Aan tafel schaaft iedereen naar behoefte de Parmezaanse kaas over zijn gerecht. Bello amico, buon appetito.