Barolo Bianco

Barolo Bianco

Witte Piemonte, witte kerst, denk je dan! Maar er bestaat ook naast het rollende geweld van rode Barolo – wijn van het meest zuivere wit! Wellicht schiet je nu de cortese te binnen, maar nee, die laten we dit keer met rust. We gaan naar een ander ras.

Een ooit bijna vergeten Italiaanse druif, net zoals de ‘favorita’ is geweest, is de arneis! Op de lichte zandgronden van Roero – het district in het noordoostelijke deel van de provincie Cuneo – doet deze druif het als de beste! Mits goed behandeld levert het  een verrukkelijke wijn! Zacht, fris en vriendelijk. Met een pittig randje!

Er zijn in Piemonte twee gebieden waar je hem tegen zult komen, Roero, net boven Alba en Langhe dat zich wat meer uitstrekt en behoorlijk veel groter is. Kenmerkend voor de Arneis is zijn niet te hoge zuurgraad, zijn frisse tonen van steenfruit en zijn bloemigheid.
Onmiskenbaar en zeer Italiaans vind je vaak een klein bittertje (amandel) in de afdronk.

De bijnaam ‘Barolo Bianco’ heeft de druif gekregen, door zijn aandeel vroeger in de baroloblend. Net als de viognier in de Rhône, vervulde deze witte een verzachtende rol. De vooruitziende blik van enkele wijnproducenten redde de daarvoor niet meer gebruikte druif van uitsterving. Inmiddels is er meer dan 1500 ha aan arneis stokken!

Naast een witte druif, kent men in Alba de witte truffel. Truffel in een keuken, die tot de beste van Italië hoort! De kleine witte  wordt gevonden in de heuvels rond Alba, nestelend tussen de wortels van de daar aanwezige eikenbomen. Exceptionele getrainde en zeer dure speurhonden ‘jagen’ iedere dag in het seizoen op het kleine witte goud. Als je het een keer wilt meemaken, moet je je tijdig van een restauranttafeltje verzekeren, want het is overvol in oktober en november.
Tot slot: Arneis-uitleg door winemaker Giovanni Pasquero-Elia