Barolo, Brunello, Barbaresco, Bolgheri Sassicaia, Amarone

Barolo, Brunello, Barbaresco, Bolgheri Sassicaia, Amarone

Italiaanse pracht

De beroemdste huizen worden altijd uit ten treuren genoemd en beschreven. Een voorbeeld: Vietti uit Piemonte. Ik citeer Perswijn: “Weinig producenten staan hoger aangeschreven dan Vietti.”Nee, natuurlijk is er niets mis met La Cantina Vietti uit Castiglione Faletto, wat opgericht is eind 1800 door Carlo Vietti. Ik wil alleen maar zeggen dat er ook zoveel andere zijn die aandacht verdienen!

Barolo verdeeld

Hoewel Barolo altijd krachtig en geconcentreerd is met uitgesproken tannines en zuurgraad, is er wel een opvallend stilistisch verschil tussen de wijnen van de verschillende zones. Dankzij de twee belangrijkste grondsoorten die gemakkelijk worden gescheiden door de Alba-Barolo-weg die langs de vallei loopt en La Morra en Barolo in het westen verdeelt van Castiglione Faletto in het oosten. Het eerste bodemtype, kalkhoudende mergels uit het Tortoniaanse tijdperk, die relatief compact, frisser en vruchtbaarder zijn, karakteriseren de wijngaarden van de dorpjes La Morra en Barolo. En afhankelijk van de locatie van de wijngaard, kunnen zachtere, fruitigere aromatische wijnen worden geproduceerd die relatief snel verouderen voor een Barolo. Hier vind je de beroemde wijngaard Cannubi onder andere. Blauwgrijze mergel en zand zorgen voor wijnen die aromatischer zijn in de jeugd en zachtere tannines hebben.

Castello de Verduno

Ik breek graag een lans voor al die andere cantina’s. Zoals wat te denken van Castello de Verduno. Liggend bij de beroemde cru Monvigliero. Hier komt een prachtige Barolo vandaan. Hoe ik dat weet? Tja wijnreizen hè! Vliegen naar Turino, autootje huren en op pad. We doen het zo graag! Als we weer mogen gaan, logeren we natuurlijk bij Azienda agricola Stra! Zulke lieve mensen en zulke lekkere wijnen. We gaan op bezoek bij Francone in Neive, wiens krachtige Riserva bij ons in het schap ligt. Kijken bij Vietto in Novello waar ik voor het eerst Nascetta mocht proeven. Een echt familiebedrijf, waar wel altijd tijd is voor de gasten. Voor een proeverij in de keuken, een wandeling door de wijngaard. Puur en fijn!

Brunello

Toscane

De volgende reis daarna zal dan weer naar Toscane gaan! Hier hebben we ook een favoriete plaats om te logeren. Net buiten Greve bij Le Cetinelle! Waanzinnig mooi. Een perfect uitvalspunt om het mooie Toscane te doorkruisen. Natuurlijk op bezoek in Montalcino waar we zo’n lekkere Brunello van in de wijnkast hebben liggen. Het kleine wijngoed Agostina Pieri ligt in het zuiden van Montalcino. Wijnmaker hier is de jonge Francesco Monaci, de zoon van Agostina Pieri. Francesco, die het vak leerde van zijn oom en Brunello-producent Giancarlo Pacenti, is onvermoeibaar en zeer bevlogen. In 1994 is de eerste wijn gebotteld De Rosso di Montalcino 1995 kreeg vervolgens de zeldzame onderscheiding van drie glaasjes kreeg in de Gambero-Rosso-gids. Nieuwsgierig? De winkel van SmaakvanWijn is op vrijdagmiddag en zaterdagmiddag open. Heel erg welkom!