Barolo & More

truffelOp zondagmiddag 30 november hebben wij Italië centraal staan in het proeftheater van Studio Smaak van Wijn. Barolo & More, met serieus Italiaanse roots komen naar Soest en nemen ons mee in de hecktiek van hun romantische, maar immer chaotische Italiaanse wijnwereld. Als je hier bij wilt zijn, is het raadzaam snel te reserveren.

Zo maar een berichtje van Barolo & More in mijn mailbox in september!  Het ging over de laatste truffels van dit jaar. De zomertruffel weliswaar. Zij kunnen het weten. Italiaanse roots dat is duidelijk 🙂

Beste Truffelliefhebber,

Het seizoen van de zomertruffel, de Tuber Aestivum Vitt. loopt langzaam ten einde. De meeste gebieden waar deze zomertruffels gevonden worden zijn zelfs al wettelijk gesloten.

Dit uit bescherming voor het volgende seizoen. Hier wordt streng toezicht op gehouden door de boswachters, welke in Italië een stuk meer autoriteit hebben dan wij van hier gewend zijn.

Wanneer een cavatore, een truffelzoeker toch doorgaat met truffeljachten in deze gesloten gebieden zal zijn licentie ingetrokken worden en hem boetes te wachten staan die op kunnen lopen in de duizenden euro’s.

Gelukkig zijn er nog gebieden waar wel gezocht mag worden naar de zomertruffel. De formaten worden kleiner maar dit zegt niets over de kwaliteit, die is nog steeds perfect te noemen! 

Ondanks dat de zomertruffel schaars is mogen we voorlopig nog genieten van dit geschenk van moedernatuur tegen een betaalbare prijs. 

Daarna is het wachten op de herfsttruffel welke in begin oktober verwacht wordt. De prijs voor week 37: Tuber Aestivum Vitt., zomertruffel, 20 – 100 grams, € 195,– per kg

Truffels worden gevonden in Europa, Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika, maar slechts drie soorten zijn eigenlijk voor ons  interessant. Ze leven in symbiose met de wortels van bepaalde bomen en verstoppen zichzelf graag onder de grond.

Truffels worden in Europa geoogst met behulp van varkens ( de zeugen) en natuurlijk met truffelhonden. Het vrouwtjesvarken wordt tamelijk opgewonden als ze de truffelgeur opsnuift. Er zit een chemische component in die voor haar vergelijkbaar is met de geur van een ‘beer’. Lastig om haar in bedwang te houden, daarom zijn er inmiddels truffelhonden!

Niet uit Piemonte, maar uit Toscane een heerlijke ‘truffelfilm’ tot slot!

 

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/