BBB Beaujol' Art

beaujolais

Beaujolais is met zijn lieflijke heuvels en beboste toppen het perfecte visitekaartje van het Franse platteland. Beaujolais kent twee zeer verschillende soorten terroirs. In het zuiden van de regio worden op klei-/kalksteenbodems twee appellations geproduceerd: Beaujolais en Beaujolais-villages. Heerlijk fruitige rode wijnen die jong moeten worden gedronken. Deze wijnen staan in het teken van de vreugde en het plezier van het moment.
Dit zuidelijke gebied – het grootste van deze streek – bestaat uit weelderige ronde heuvels, bedekt met wijngaarden die zodanig zijn aangelegd dat de zonneschijn optimaal wordt benut.

In het noorden van de Beaujolaisstreek liggen tien dorpjes met zeer verschillende bodems, voornamelijk op basis van leisteen en graniet. Deze bodem geeft de belangrijkste druif van de regio, gamay, een breder aromatisch palet en een  krachtigere tanninestructuur. De tien cru’s uit deze dorpjes kunnen langer ouderen en zijn een perfect voorbeeld van wat het terroir van Beaujolais te bieden heeft.

Naast de rode wijnen van gamay noir à jus blanc wordt er ook fijne witte gemaakt van de chardonnay!

SAM_2740Wijnjournalist John Bindels reisde kortgeleden af naar deze ruim 17.000 ha grote wijnstreek en proefde de wijnen tijdens de ‘Boire en Beaujolais’! Lees op Wijnwijs.eu over zijn bevindingen, beschreven op zijn onnavolgbare wijze!
pijlBeaujolais 1

Beaujolais 2