Gaat u over zeven weken ook aan de nouveau?

Gaat u over zeven weken ook aan de nouveau?

Beaujolais Nouveau Day

Beaujolais Nouveau Day is in Frankrijk de derde donderdag in November en gaat gepaard met vuurwerk, muziek en festivals. Volgens het Franse recht  wordt de wijn vrijgegeven om 00.01 uur, slechts enkele weken nadat druiven van de wijn zijn geoogst. Feesten worden  door het hele land gehouden en daarbuiten om de eerste wijn van het seizoen te vieren.

Geen wijn voor snobs, maar puur voor plezier. Deze kersenrode gekleurde wijn – het best koel geserveerd – is voor fun! Een snelle fermentatie geeft als resultaat een fruitige, frisse wijn van de Beaujolais druif gamay. Deze wijn onstond een eeuw geleden als een goedkope en vrolijke drank die gemaakt werd door de lokale bevolking aan het einde van het oogstseizoen. Feest!

Misschien wel de meest bekende producent van Beaujolais Nouveau is Georges Duboeuf, die ook wel  als een van de marketing genieën achter deze wijn genoemd wordt. Verkopen van deze jonge rode betekende voor sommige wijnboeren een middel om grote hoeveelheden wijn  af te zetten met een redelijke winst, wat geld in het laatje bracht zo direct na de oogst.
Het idee van een race naar Parijs, de eerste flessen van de nieuwe oogst daar zo snel mogelijk heen te brengen, trok veel media-aandacht. In de zeventiger jaren werd het  een nationale gebeurtenis. De races bleven niet alleen in Frankrijk, maar ze verspreidden zich naar naburige landen in Europa. In de jaren 1980, gevolgd door Noord-Amerika  en in de jaren 1990 kwam daar Azië bij.

Er zijn ongeveer 120 Beaujolais Nouveau gerelateerde feesten  die in de streek gehouden worden. Het meest bekende -Les Sarmentelles- wordt gehouden in Beaujeu, de hoofdstad van de Beaujolais. Kick-off in de vroege avond op de dag voor de Beaujolais Nouveau,  Dan biedt het vijf-daagse festival alles! Wijnproeverijen, live muziek en dans. Vuurwerk om middernacht is het hoogtepunt! De release van de nieuwe wijn, die vervolgens wordt gedronken tot het ochtendgloren.

Wat Beaujolaisfeiten op een rij!

Mont Brouilly: Een berg van 450 meter hoogte. Brouilly heeft zijn naam te danken aan een Romeinse luitenant, Brulius, die hier een stuk land cadeau had gekregen. De bekende berg in de Beaujolais. Heuvel …

De officiële datum waarop de Cru’s uit de Beaujolais voor het eerst verkocht mogen worden is 15 maart, met uitzondering van Saint-Amour die al op 1 februari volgend op de oogst verkocht mag worden.

Geen enkele Beaujolais is hetzelfde. Elke wijngaard en elke wijnboer heeft zijn eigen geheime recept. In de hele regio, zijn de liefde en passie voor de Gamay-druif waarvan de rode Beaujolais gemaakt wordt onmetelijk groot.

Beaujolais is één van de meest prestigieuze wijngebieden ter wereld. Het landschap heeft steile hellingen en ruige landschappen. De belangrijkste redenen voor het succes van Beaujolais is met name terug te vinden in de bodem, klimaat en de goede waterhuishouding. Het is een wijngebied met fantastische wijnhuizen en uitzonderlijk mooie wijnen. Druk op onderstaande knop om vragen over dit wijngebied te beantwoorden.

Zet de eendenpoten een dag van tevoren in het grove zout. Wrijf ze de dag erna in met het zout, de peper, de tijm en de laurier. Spoel ze voor bereiding af en dep ze droog. Laat de eendenbouten in het ganzenvet op een zacht vuur zo gaar worden dat het vlees van het bot valt.

Feiten
Waar halen we al deze ‘wetenswaardigheden’ vandaan? Geen woord is er van verzonnen! Maar het kenschetst wel deze zuidelijke streek van de Bourgogne, waar in het noorden tien dorpjes liggen met zeer verschillende bodems, voornamelijk op basis van graniet en leisteen. Hier krijgt de belangrijkste druif van de regio: de gamay noir a jus blanc zijn breed aromatisch palet, zijn volmondige fruitaroma’s en zijn sappige tanninestructuur.

We ontdekten de Beaujolaissite op het world-wide-wine-web! Een uitgebreide, vrolijke site, barstensvol nieuws, filmpjes, vragen en weetjes!

pijl

Bron:  Beaujolais site!

Beaujolais and I go crazy
Beaujolais I can’t explain
But it helps me to forget the past and ease the pain” the Alan Parsons Project

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=CZ47LYXRkyw]