Beelden van Chili – van warme wijnen en koele streken

Beelden van Chili – van warme wijnen en  koele streken

Toegegeven, Zuid-Afrika is prachtig, warm, lieflijk en uitnodigend om steeds weer terug te keren.

Desalniettemin, kijk dan…. Ja dat bedoel ik….. het Andesgebergte – Zuid-Amerika, zeker we komen er aan, maar zolang we er nog niet zijn, nemen we genoegen met adembenemende foto’s van ijsschotsen in de rivier, van wijngaarden op de uitlopers van massief graniet, met een poedersuiker jasje.

Mijn god, waarom is de wereld in sommige opzichten zo mooi, maar kunnen we er maar zo weinig van meemaken?

chili peper

Chili, daar hebben we het hier over. In de “printed paper” van de Wijnkring no 1 2013 lees ik hier het volgende over: “Door zijn unieke geografische ligging, biedt Chili een enorme diversiteit aan wijngaarden, ieder gespecialiseerd  in de productie van specifieke druivenrassen. Voor de allerbeste wijnen dan ook gebruik van verschillende wijngaarden in verschillende regio’s”.

In Perswijn nr 8 2012 worden enkele Chileense huizen geproefd. Zoals bijvoorbeeld het aardig geprijsde Terrapura uit de Curicó valley ( te koop bij Gastrovino):

“In Chili  wordt de merlotdruif gebruikt op een heel pragmatische manier: als de wijndrinker Merlot wil, dan krijgt hij ook Merlot. Zoals deze wijn (Terrapura, Merlot 2011 Curico Valley). Een Merlot zonder poespas. Getypeerd, zonder hout, met de nadruk op fruit. Veel meer is in het warme klimaat waarschijnlijk ook niet mogelijk.

SAM_0393Het probleem is dat de hitte de rijping van de merlot gemakkelijk blokkeert, zodat hij vaak wat onrijpe aroma’s blijft houden. Die ook niet weggaaan door hem langer aan de stok te laten hangen. En de wijndrinker wil wel Merlot, maar geen Merlot met een paprikageurtje. Je ziet merlot dan ook niet terug al belangrijkste druif in Chileense wijnen. Dat privilege is voorbehouden aan druiven  als cabernet sauvignon, carmenère en tegenwoordig ook syrah. Wel wordt hij in blends gebruikt om de wijn af te ronden.

In het betaalbare segment is deze Terrapura 2011 dan een prima Merlot, goed getypeerd met drop, laurier, vijgen, braam, kaneel en zoethout, rijp, kruidig, rijk, lekker vol en stevig.”
Bedankt voor de tip.

IMG_5427Tot slot een decorbeeld: Voor een idee hoe het er daar nu uitziet in die verschillende districten:

“Cool with some schist soils there is good potential here for Sauvignon Blanc, Chardonnay and Syrah.

This was the region that Don Maximiano Errazuriz first planted grapes in – much to everyone’s surprise.

Altitude (the region is watched over by the “stone sentinel”, Mount Aconcagua the tallest mountain in the Americas at 22,841ft) and the river fed by Andean meltwater are key to the region’s success, which has seen its wines beat some of the best France and Italy have to offer.

Concón and Zapallar are two sub-regions to listen out for.”

Bron: the Drinks business. Hier staan de foto’s!