Bekend making winnaars Chileens Wijnconcours

SEMINAR “THE SPIRIT OF CHILEAN DIVERSITY”

IMG_3005Daar waren we vanochtend bij! Een coproductie van Sopexa en Perswijn. Aan het einde van de interessante masterclass,  verder op Smaak van Wijn te lezen –  werden de winnaars van het Chileense Wijnconcours bekend gemaakt. Mijnheer  Rafael Urrejola, ‘expeditieleider van de ochtend, samen met een verkouden Lars Daniels  – mocht gaan zitten, want niemand minder dan hoofdredacteur Ronald de Groot nam de honneurs waar.

Maar wie of wat is nu eigenlijk het ‘Chileense Wijnconcours’? Dat willen de lezers – wijnliefhebbers natuurlijk eerst eens weten. Hoewel de laatste Perswijn gepeperd is met Chileense story’s, kunnen we het daar niet makkelijk terugvinden. Natuurlijk ben je als lezer benieuwd naar wie er zoal mee kunnen doen aan een Chileense Wijnconcours!  Maar ook  wil je als lezer – wijnliefhebber natuurlijk weten, welke wijnkenners vervolgens bepalen wie nummer 1, 2 of niks geworden is.

Vermelding in de uitnodiging “Kom en proef de winnaars van de eerste editie van het Perswijn Chileense Wijnconcours”. Dus er moet een annonce van zijn geweest. We zoeken het even op.

We komen wel het Proefschrift Wijnconcours tegen, waar op 7 oktober  maar liefst 25 jaar Proefschrift Wijnconcours gehouden gaat worden. Een mijlpaal! Dus pakt The Wine & Food Association behoorlijk uit  met een uitgebreid programma. Een van de highlights, naast de finaleselectie van zo’n 200 wijnen en de bekendmaking van de Wijnen van het Jaar, is de presentatie van Italiaanse wijnen door Doctor Wine in het kader van zijn European Capitals Tour.

Maar goed, terug naar deze eerste Chileense Challenge, de apotheose van 2013. Opgenomen in het  Perswijn artikel over wijnbouw in Chili (PW nr 5) vinden we het! Inderdaad in het kader de aankondiging van het Chileense Wijnconcours 2013. Er doen maar liefst 500 Chileense wijnen mee. Het doel is te laten zien dat  Chili een kwalitatief  sterk wijnland is, waar wijnen  worden geproduceerd  met een eigen identiteit en duidelijke terroirexpressie. Een kans om wijnen te ontdekken van regionale diversiteit en met een goede prijs-kwaliteitverhouding, aldus Perswijn.

Enfin, verder komen we  niet. Geeft niet, voor alle lezers die ook de Perswijn ontvangen, die ontvangen ook een klein boekje bij Perswijn nummer 6:  het speciale Chili Supplement, met alle winnaars, eervolle vermeldingen, en informatie over het wijnland  zelf!  Bovendien zal Ronald de Groot op zondag 27 oktober, tijdens de Perswijn Winterproeverij consumentendag, een proeverij met Chileense wijnen verzorgen. Een kans om zelf ook te oordelen 🙂 Maar wie zat er nu toch in die jury?

Leuk om te vermelden dat de altijd aimabele Jurgen Honing van Jean Arnaud  tot twee keer toe het podium mocht bestijgen! Twee wijnen van hem behaalden de top: In de categorie Rood boven de € 25,00: Viña Errázuriz La Cumbre Syrah 2009.  In de categorie Zoet: Viña Errázuriz Sauvignon Blanc Late Harvest 2011

Proefnotitie La Cumbre Syrah 2009: Groots, zwarte peer, vleugje munt, schitterend fruit, compact en in balans, puur en zuiver, complex, kersen en pruimen, prachtige tannine, weergaloos.

Proefnotitie Sauvignon Blanc Late Harvest 2011: Heerlijk fris zoet, ananas en mandarijn, sinaasappelschil, geselecteerd op botrytis, vooral heel mooie zuren, balans, lekker.