België, ook een wijnland, ja zeker

België, ook een wijnland, ja zeker

België, het Bordeaux van de toekomst?

Voor het eerst sinds tijden zaten we gisterenavond binnen, met de terrasdeuren dicht, voor de buis! Een beetje te zappen. Plotseling zat Hugo Claus bij ons in de woonkamer. Samen met Ivo Niehe! Claus, een bijzondere man, een groot schrijver, katholieke roots, tja en een Belg. Het in 1983 verschenen ‘Verdriet van België’ staat ook bij ons in de boekenkast.

Druivenrassen

België, ons buurland, ook een wijnland, klein maar fijn. Eens wellicht zal de bodem hier de befaamde Bordelaise druivenrassen dragen en krachtige Cabernets voortbrengen. Voorlopig is een groot gedeelte echter nog wit. Waarbij de pinot blanc en de chardonnay voorop lopen. Wijnbouw vind je onder andere in de BOB Hageland, in de Haspengouwse Wijn, dan is er het franstalige Côtes de Sambres et Meuse en Heuvellandse wijn, de meest noordelijke. Deze worden allemaal begeleid en gecontroleerd door de Belgische Federatie van Wijn en Gedistilleerde dranken: “Vinum et Spiritus”.

Genoels-Elderen

BelgiëNet over de grens bij Maastricht ligt het plaatsje Genoels-Elderen. Niet groot, maar wel in het bezit van een echt wijnkasteel! Het enige echte Chateau van België. Och ermm…..
Ik kwam er in de jonge jaren van het bestaan als wijnkasteel ieder jaar met mijn studenten van de hotelschool. Een jaar zaten er niet alleen studenten in de bus uit Nederland, maar ook een klein jongetje van net zes jaar. Juf had studiedag, tja… wat doe je dan met je kind? Alleen thuislaten was geen optie, maar zo’n schoolreisje stond hem wel aan. Het grootste plezier hadden de studenten met hem. Zeker weten dat het zaadje voor zijn hotelschoolopleiding daar geplant is 🙂

Vrouwelijke wijnmaakster

De wijnen van Genoels Elderen -Haspengouwse wijnen- werden en worden gemaakt onder leiding van een vrouw. Joyce Kékkö – van Rennes. Deze pittige dame studeerde economie, maar besloot na aankoop van het kasteel in Genoels Elderen door haar ouders, om het roer om te gooien en volgde met succes een wijnbouw opleiding in de Bourgogne. Inmiddels bezit het kasteel 22 hectare aan wijngaarden. Van 2350 planten in 1991 uitbouwen naar nu 95.000 stokken! Fantastisch! Wat een avontuur. Op een ondergrond van mergel en leem staat voornamelijk chardonnay, 18 ha en  4 ha pinot noir. Verder is er een proeftuin waar diverse rassen verbouwd kunnen worden.

Grand Cru Pinot Noir

Vrouwen die wijn maken, het komt steeds vaker voor. En ja, waarom ook niet? Vrijdag 14 september staan ze centraal, de vrouwelijke wijnmaaksters, in een wijnworkshop in de SmaakvanWijn studio.