Bent u al bezig met de herfst?

barolo dit is de wijnDoor: Rudie de Groot 

Aan de voet van de bergen
In het noorden grenzend aan Zwitserland, het zuiden aan Ligurië, in het westen langs de  grens van Frankrijk en tot slot valt de schaduw net nog in Lombardije en Emilia-Romagna. Dat is Piemonte. Een Italiaanse wijnstreek met een eigen gezicht. Ze spreken een eigen taal. Ze produceren verschillende producten. Geen zee te bekennen, maar drie talen in de pocket. Dat is Piemonte. Wat spreken ze? Arpitaans, Italiaans en Frans. Arpitaans is de taal van de grensgebieden van Italië, Frankrijk en Zwitserland.

Lijkwade
Turijn, de hoofdstad van Piemonte heeft veel te bieden. Sinds hier in 1899 de Fiat is opgericht door de gebroeders Agnelli is de auto-industrie niet meer weg te denken. Maar ook de gebroeders Lumière waren hier geen onbekende. Zij draaiden hun eerste filmvoorstellingen in Turijn.
Daarnaast zou de ‘lijkwade van Turijn’ in de Duomo de moeite van het bezichtigen waard kunnen zijn.  Helaas wordt hij pas in 2025 weer publiekelijk getoond. Maar wacht vooral niet zolang, de Duomo uiteraard zelf – Renaissance architectuur daterend uit de tijd rond 1500 – is zeer de moeite waard!

Gastronomie
Net zoals de keuken die hier gekookt wordt. Piemonte is sterk in la cucina! Niet alleen de wijnen zijn wereldberoemd, ook de fantastische pasta’s met de delicate witte truffels uit Alba kunnen je tot tranen toe beroeren 🙂 en als je dit gegeten hebt, kun je  nooit meer zo’n klef broodje hamburger naar binnen krijgen. De witte truffel zo vers als maar mogelijk is!

Nutella vervolgens, komt ook hier vandaan. Net na de oorlog in 1946 maakte een banketbakker, een zekere Pietro Ferrero een zoete pasta van heel veel hazelnoten. Hij  gebruikte hier een beetje cacao doorheen, niet te veel, want dat was er niet in deze arme tijd, en zie daar, de Nutella!

Riso Amaro
Wie nooit heeft geweten dat rijst ook in Europa voorkomt, moet naar Piemonte! Of naar de film ‘Riso Amaro” gaan kijken. Volop wordt het hier verbouwd!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=wgwLjThp6RU&w=420&h=315]

Schiavenza
Voor de wijnen nemen we een kijkje bij een van de wat kleinere wijndomeinen hier.  Azieda Schiavenza. Sinds 1956 heeft het huis Schiavenza zijn bezit in Serralunga d’Alba. De broers Vittorio en Ugo Alessandria startten dit  prachtige  Barolohuis. Tegenwoordig wordt het bedrijf gerund door Luciano Pira de echtgenoot van een van de dochters, Maura.

In de dorpen Serralunga d’Alba en Monforte d’Alba heeft de familie Schiavenza een aantal hectaren beplant met de onvolprezen nebbiolo, maar ook met dolcetto en barbera! Deze wijngaarden brengen perfecte druiven voor, voor hoogstaande wijnen. Bijvoorbeeld de Barolo Bricco Cerretta 2006 die met twee rode glaasjes in de Vini d’Italia of de Barolo Broglio Riserva 2004 met drie rode glaasjes in deze gids vermeld is.

wildzwijnDe wijnen zou je nu moeten kopen! Hou wel in de gaten dat  Nebbiolo wijnen, of het nu om Nebbiolo d’Alba gaat of om Barolo, in hun jeugd wel wat hard en gesloten zullen zijn. Rijpen is hun kracht. Maak je een fles te vroeg open – lees te jong – dan helpt karafferen zeker, zodat de uniekheid van deze wijn toch tot zijn recht komt!
Voor binnenkort is het wildzwijn een fameuze partner voor de volle Barolo. De jacht is bijna (morgen) geopend!

Een citaat uit de Vini d’Italia/Gambero Rosso 2011: Neem bijvoorbeeld de Barolo Prapo, met zijn gecomprimeerde aardse, maar toch al spannende ontwikkeling. Of de Bricco Cerretta, gekenmerkt door nu nog stevige tannines,  maar verlicht door de rijke en complexe structuur.’

Schiavenza is een hecht familiebedrijf, waar zowel de mannen als de vrouwen dagelijks de wijntraditie voortzetten. Wijn – spijs combinaties zijn dan ook voortreffelijk in het gelijknamige restaurant.