Bent u wijnmaker of wijnboer?

SAM_0120Wijnmakers over de wereld geven antwoord op de vraag waarom ze wijnmaker geworden zijn. Maar  eerst, wat is eigenlijk het verschil tussen wijnboer en een wijnmaker? Vandaag een tipje van de sluier over het werk in de wijngaard!

Doen ze niet hetzelfde?

Voor een wijnboer zijn alle handelingen in de wijngaard van levensbelang! Steeds opnieuw moet hij keuzes maken, moet hij de natuur ondersteunen, een handje helpen of juist haar gang laten gaan.
In de eerste maanden van het jaar, als de wijngaard nog in winterslaap is, (onverschillig op het zuidelijk – of op het noordelijk halfrond) moet er gesnoeid worden. In de kou, met een ijzige wind soms, maar het werk moet gebeuren. Daarnaast voert men klusjes uit in de wijngaard, zoals het repareren van bedrading of het vernieuwen van palen. Dan komt de ploegmaand! Bij ons hier op het noordelijk halfrond is dat maart. Het voorjaar is in aantocht en neemt het onkruid in zijn kielzog mee. Weg ermee! Een remedie is ploegen. Liever met het paard voor de ploeg, dan op de tractor. Maar dat zijn keuzes van de wijnboer.

paard ploegt het landIn april gaat alle aandacht naar de jonge loten die verschijnen! Dus “overtollig vet op de botten”: extra ranken en blad worden weggesnoeid, alleen de druivendragers blijven over. Wat hier in april gebeurt, zal op het zuidelijk halfrond in oktober plaatsvinden. De maand daarop is het nog altijd spannend of de nachtvorst niet zal toeslaan om de jonge knopjes van een dodelijke ijslaag te voorzien. Dan zie je de zogenaamde chauffrettes in de wijngaard (kleine kacheltjes) maar ook kent men windmachines, draadverwarming of het nevelen in de wijngaard om bevriezing te voorkomen.

Dan gaat het hard. De jonge wijnranken krijgen een groeispurt. Ze worden vastgezet. Dusdanig dat de kleine bladfabriekjes zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen wat weer nodig is in de druivenmachientjes. Zonlicht vangen in water.

De traditionele hooimaand in Noord-Europa is voor de wijnboer een maand van het voorkomen van plagen en ziekten. De maand daarna gaan de druiven die inmiddels al een behoorlijk tros gevormd hebben langzaam verkleuren en ontstaat de uiteindelijke plukkleur. In deze tijd vindt ook (soms) de vendange vert plaats. Dit is een ‘groene oogst’ waarbij de minst rijpe druiven of overtollige druiven verwijderd worden. IMG_5625

Dan komt de oogst! Vanaf augustus tot diep in oktober soms in bijvoorbeeld de Moezel  of gewoon hier in Nederland!

Joke van der Leij van ‘Eerlijke Kost’ maakte het volgende filmpje over zo’n late oogst! Namelijk op de Wageningse berg – 26 oktober 2012 Met Jan Oude Voshaar.

 [youtube http://www.youtube.com/watch?v=ZSVlb5ImilA&w=560&h=315]

En dan, is de wijnboer dan klaar? Nee zeker niet, De plant werkt aan haar opbouw voor de winterreserves in oktober, in november verliest ze haar blad en gaat in de winterslaap, in december begint het snoeien weer.

Het werk in de kelder is dan natuurlijk allang begonnen.

Op de volgende site vertellen  vijf wijnmakers over hun keuze:

Susano Balbo Winemaker and owner @Domino del Plata Winery, Mendoza – Argentina

Mariana Onofri, Sommelier for the winemaking team at “The Vines of Mendoza”.

Luca and Ingrid Bein Owners at Bein Wine Cellar Souts Africa

Hernãni Maglhães  Enoglogist, Winemaker of Fine Portuguese Wines

Roberto de La Mota Winemaker and Partner of ‘Mendel Wines’ Mendoza – Argenta.

pijlBron en verder: Beverage Trade Network.com