Bergerac, een streek met pit

Bergerac, een streek met pit

Een streek met pit, dat was de naam die we overal opvingen, tijdens ons bezoek aan de Bergerac. Een duidelijke boodschap. We waren benieuwd, want hij schudde ons wakker. Een streek in de hele wereld bekend mede dankzij zijn literaire legende Cyrano de Bergerac. Het imago van deze kleurrijke figuur past, zo zeggen ze zelf, heel goed bij de ‘authentieke, charismatische en gulle’ wijnen die ze in overvloed kunnen bieden.

IMG_6759De wijnmannen en vrouwen van de Bergerac dragen gezelligheid en gastvrijheid uit over de grenzen en vertellen graag  het verhaal over het ademloos lekkere leven in de Périgord. Een streek met maar liefst vijf wijnstijlen! Dat betekent Bergerac rosé natuurlijk, maar ook  Bergerac rouge met de Côtes de Bergerac, Pécharmant en Montravel.
Dan zijn er de droge witte wijnen van Montravel en de Bergerac blanc, de zachte witte wijnen zoals de Côtes de Bergerac blanc, Côtes de Montravel, Haut-Montravel en Rosette. En tot slot natuurlijk de bijzondere witte likeurwijnen uit Monbazillac, Saussignac en Haut Montravel.
1150 wijnbouwers lopen hier door de wijngaarden. Kortom, ze zijn goed voor een aanzienlijke hoeveelheid kwaliteitswijnen.

In het Gallo-Romeinse tijdperk was Bergerac al een wijnstreek. Het druivenras dat je hier toen tegen kwam, droeg de naam Biturica. Het schijnt de voorvader van de cabernet geweest te zijn. In de Graves -buurman Bordeaux-  kom je de naam Bidure tegen voor cabernet franc, maar of dat er iets mee te maken heeft?

Sinds 1936 mogen de daartoe bestemde wijnen, rood of wit geoogst in het arrondissement Bergerac de appellation Bergerac, Bergerac sec, Côtes de Bergerac, Côtes de Bergerac moelleux dragen. De druiven die je hier aantreft, zijn de cabernets (franc en sauvignon), merlot en malbec en voor de witte wijnen: sauvignon, muscadelle en sémillon. Nogal gelijk aan de grote broer Bordeaux dus.

IMG_6793In de streek neemt de sauvignon blanc toe. Hierdoor heeft de huidige generatie volop de kans te experimenteren met kristalzuivere frisse Bergerac. Men drinkt ze bij voorkeur jong en bij gelegenheid bijvoorbeeld bij een bordje met zeevruchtjes :). Zelf proefden we bij Chateau Puy Servain van Daniel Hécquet de Marjolaine, Montravel blanc. Hier gaan en sémillon en sauvignon blanc in de blend. De druivenmassa ondergaat eerst een koude inweking. Vervolgens vergist de most en rijpt de wijn 10 maanden op Franse eikenhouten vaten. Een derde van deze vaten zijn nieuw!  Dit is bepaald niet een wijn die je perse jong moet drinken! Nee, deze mag best wat ouder worden! Concentraties van rijp fruit en kruiden! Wijnmaker Daniel Hecquet heeft jarenlang in de Bordeaux gewerkt, na zijn studie oenologie daar.

Als de sémillon in de wijn de overhand heeft, dan ontstaan er vaak licht zoetere wijntypes. Toch zijn deze wijnen opmerkelijk fris, naast hun volle smaak. Wat je met deze stijl ook zeker gastronomisch kunt proberen, zijn gerechten uit de Aziatische keuken!

Naast de droge witte wijn en de wat zoetere versies bestaat er de klassieke zoete wijn uit Monbazillac. Gemaakt van gebotryseerde druiven. Druiven aangetast –net voor de oogst – door de schimmel botrytis.

Rode wijnen zijn over het algemeen fruitig en soepel. Makkelijke drinkers. Veel zwarte bessen in de neus en een opvallende bijkomstigheid is dat je ze lekker jong kunt drinken. Naast deze adaptieve stijl is er ook een hele fijne complexe stijl. Rode wijnen met een diepe, donkere kleur, met aroma’s van donker rijp fruit zoals pruimen bijvoorbeeld. Bewaarwijnen door hun krachtige structuur. Leer en tabak, teer. Tertiaire aroma’s die ontstaan tijdens de lange rijping. Je kunt ze zomaar 10 tot 15 jaar laten liggen!

IMG_6877Vergeet de Rosé niet! Lichtrood, fruitig met framboosjes, bosaardbeitjes! Zie ze niet alleen als vakantiewijn, maar juist ook gastronomisch inzetbaar bij de zomerse, wat lichtere keuken met veel groenteschotels en salades. Of geroosterde vis! Of binnenkort de boerenkool met worst 🙂

Hoewel het een kleine wijnstreek is, heeft de Bergerac met zijn 13 AOC’s alle kenmerken van een Grand Vignoble.  Er zijn Bergerac wijnen voor iedereen, in alle geuren, kleuren en smaken. Een cadeau van de natuur!

Wijnnetwerken 3 oktober