Bergerac, kaas en wijn

Bergerac, kaas en wijn

Proefgroep aan de wijn

Soms sta je raar te kijken. In je hoofd heb je een wijn, de smaak kun je al proeven, à la Beethoven die de muziek die hij maakte alleen in zijn hoofd kon horen, maar dan blijkt dat je een totaal andere wijn in het glas krijgt. Een bijna exorbitante ervaring.
Het overkomt mij dinsdag bij een van de proefgroepen die Smaak van Wijn rijk is. Met een wijn uit Monbazillac, Bergerac.

bergeracBergerac

Chateau Tirecul de Gravière uit Monbazillac maakt prachtige volle ronde wijnen. Bijna Sauternes gelijk. Intens honingzoete wijnen vol met rijk fruit, kweepeer, toast ….. Jaarlijks slechts een kleine opbrengst. Het bezit is 6 ha groot.
Een van de wijnen, echter, de Andrea is allerminst zoet. Het is een blend van muscadelle (70%) en semillon. De druiven komen van kalksteenwijngaarden in de buurt van de rivier de Dordogne. Als de druiven binnen gehaald worden, verwerkt men ze onder invloed van zwaartekracht om vervolgens, eenmaal wijn geworden, 14 maanden op de barrique te gaan waarbij met regelmaat geroerd wordt. De zogenaamde bâtonnage. De wijn blijkt droog!

En bijzonder! De muscadelle maakt hem bloemig, de semillon maakt hem fruitig en rond. De geur van amandelen, bitterkoekjes, amaretto is onmiskenbaar aanwezig. Andréa du Château Tirecul La Gravière is een wijn voor op tafel of voor het natafelen! De blauwschimmel die ik hier bij bedacht heb, gaat het echter niet worden.

Kaas en wijn

In Perswijn lees ik over de Achelse Blauwe die het bij een (weliswaar te oude) manzanilla ook niet haalde: “De Achelse blauwe is ondanks zijn complexe karakter een behoorlijk flexibele kaas, die zich niet snel door een wijn laat overdonderen. Een veilige keus is fruitig rood met levendige zuren en niet te veel bitters en tannine. Wie wat meer spanning in zijn leven wil, kan experimenteren met wat rijper wit, liefst met een breed mondgevoel en niet al te hoge zuren.”

Voor deze wijn gaan mijn gedachten uit naar de Franse Comté. De koemelkkaas uit de Jura. Pittig en droog, maar met een bite die zal naadloos zal aansluiten. Denk ik ….. Uitproberen, nee dat gaat niet, want we hebben hem niet in huis.

Kaas en wijn workshop

Eind november echter, bij onze “kaas en wijn” avond, met ervaren kaasspecialiste, moeten we dit zeker eens moeten. Of met een kaas uit de Bergerac 🙂 Interesse in de kaaswijnworkshop? Van harte welkom. De avond begint 0m 20.00 uur. De prijs is € 27,50.