Berry Brothers & Rudd aan de haal met Chinese wijnen

chinese pagodeAls ik de oogstberichten van René van Heusden erop nasla dan lees ik over Frankrijk tot aan Brazilië meer dan voldoende nieuws, maar niets over China.

Als ik in Nederland op zoek ga naar Chinese wijnen, het internet over surf, dan vind ik van alles, maar toch niet veel!  Zomaar drie verschillende bronnen:

1.) In China drinkt men al eeuwen wijn, zoals blijkt uit de Chinese literatuur die prachtige gedichten over wijn kent. En ook uit dichterlijke Chinese spreekwoorden zoals: “De naam van wijn is Oom Vreugde, en hij is lieflijk als vloeibare jade”. Chinese wijn is meestal zoet en wordt van rijst, druiven en andere vruchten gemaakt. De Chinese wijnsmaak is nog altijd gericht op zoete wijnen. Er is een duidelijke tendens waarneembaar dat men zich steeds meer aanpast aan de westerse smaak, door droge wijnen te maken van chardonnay- en rieslingdruiven

Bron: de Wijnhoek

2.) De wijnconsumptie per hoofd van de bevolking is tussen 2007 en 2010 met 15% toegenomen. Het aantal hectare wijngaard is in 20 jaar verviervoudigd tot 475.000 hectare in 2010. De wijnproductie blijft met 425.000 hectoliter nog wat achter, maar ook dat zal snel veranderen. Het is al met al niet verwonderlijk dat de grote wijnbedrijven van de wereld ook in China actief zijn. De binnenlandse productie vooral aan het eind van de jaren negentig fors toegenomen. In 2004 werd er ruim 11 miljoen hectoliter geproduceerd. Het totaal aantal hectare wijngaarden steeg van 143.000 in 1990 tot 475.000 in 2010. Alleen al tussen 2007 en 2010 groeide het aantal wijngaarden met meer dan 15%. Daarmee staat China nu net achter Turkije op de vijfde plaats.

Bron: Passie voor Horeca

3.) Waarom drinkt een Chinees wijn?  Op volgorde van belangrijkheid:

  1. The French paradox – goed voor de gezondheid
  2. Modern en gesofisticeerd
  3. Voor een relaxte en prettige ambiance
  4. Om te ontspannen/er rustig van te worden
  5. Omdat het lekker is (slechts 1/3 van de wijndrinkers vindt wijn lekker!)logo okh.
  6. Om iets te vieren
  7. Goed voor de huid
  8. Het hoort bij zakelijke status
  9. Uit respect voor de gasten
  10. Vanuit een educatief oogpunt

Chinezen drinken overigens liever rode dan witte wijn. Soms kregen we te horen dat dit met de kleur rood te maken had, hetgeen een gelukskleur is, maar de eigen Chinese bevolking schoof deze verklaring van tafel. Wel is het zo dat Chinezen een voorkeur hebben voor warme(re) dranken boven gekoelde dranken. Dat heeft dan weer te maken met het yin yang; je drinkt bij voorkeur geen drank van onder je eigen lichaamstemperatuur. In diverse wijnwinkels en restaurants zag ik (te) oude witte wijnen staan en werd ons ook meer dan eens geoxideerde wijn geschonken.

pijlBron en verder: Xavier Kat van Okhuysen ( Uit zijn blog naar aanleiding van een studiereis in november 2012).

In China wordt het drinken van wijn gezien als sociale status

“Ik probeer geen Chinese wijn te drinken. Er is een merk die we tijdens onze bruiloft schonken, volgens mij was het Changyu en het was niet slecht. Ik weet eerlijk gezegd niet wat we voor de flessen betaald hebben. Het is geen topwijn, maar zeker ook niet zo slechts als sommige andere Chinese wijnen die ik heb gedronken. Ik heb in de supermarkt wel eens aanbiedingen gezien voor twee flessen wijn voor 60 RMB. Het klonk Frans, maar toen ik de fles opende was het echt slecht. Het smaakt of te zuur of te zoet. Het lijkt voor de Chinese wijnproducenten moeilijk te zijn om een wijn te maken waar mensen die er verstand van hebben van kunnen genieten.”

Bron: John Artman, correspondent van GBtimes.com

Berry Brothers & Ruddlogo BBR-logo_v2

Maar in Engeland komen de wijnen van Chateau Changyu nu definitief in de schappen van Berry Brothers & Rudd, die hun winkel en kelders vlakbij St.James’s Palace hebben. Geen kinderachtige winkeltje, maar een die al jaren nauwe banden met het koninklijk huis heeft. Ze beginnen deze maand met de verkoop van vier wijnen en zullen deze wijnen ook bij proeverijen gaan inzetten. De wijnen komen uit Centraal West China op de grens van de Gobi woestijn. De Chateau Changyu Moser XV is gemaakt met de hulp van de Oostenrijkse wijnmaker Lenz Moser.

Master of Wine Mark Pardoe buying director at Berry Brothers & Rudd, zegt het volgende: “It was only a matter of time before China entered the international market and its huge geographical size and range of climates mean that there must be regions capable of producing good wine.

My bet is that in five years it will be producing significantly better wine than this at a much more affordable price. And that we’ll all have some Chinese wine in our racks by 2020.”

pijlBron en verder: Fiona Beckett  in the Guerdian

Misschien kun je jouw wijnervaringen met ons delen. Heb jij bijvoorbeeld al Chinese wijn geproefd?