Best Winebook Worldwide

wijngaard Vosne Romanee“Tijdens een groot Gala in Parijs is mijn boek over Dom dl Rom-Conti uitgeroepen tot Best Winebook Worldwide 2012. Jancis R in Hall of Fame.” tweet Gert Crum eergisteren!

Dat betekent dat Crum’s werk van 2005, in 2012 geheel gereviseerd, met nieuwe foto’s de hoogste regionen van de boekenhemel heeft bereikt en een plaats verdiend op ieders tafel, die ook maar iets met wijn en de Bourgogne heeft.

“Dom dl Rom-Cont” staat voor Domaine de la Romanée Conti het prestigieuze wijndomein in de Bourgogne. Het omvat geheel Romanée Conti en La Tâche in zijn geheel. Maar daarnaast ook grote delen van Echézaux, Grands-Echézaux, Richebourg, Romané-st-vivant en een stukje van Montrachet! De allerbeste jaargangen kun je oneindig lang bewaren. Romanée Conti zelf is een zogenaamde monopole van slechts 1,8 ha in Vosne Romanée. Het levert 450 kistjes per jaar. Kostbaar als diamanten.

Met  Crum werkte ook Jan Bartelsman mee aan het boek, waarin de meest bloedmooie foto’s door hem geëxposeerd worden.

Verder een belangrijke bijdrage  door Allen Meadows, de eigenaar van Burghound. Hij leverde zijn bijdrage, net als Michael Broadbent, middels de ondubbelzinnige proefnotities van zijn hand.

Het nieuwe boek moest ook voor de koper van de eerste uitgave aantrekkelijk zijn. De foto’s zijn nieuw en op het domein vonden ook wat personele wisselingen plaats. We zijn nu ook zeven jaar verder met nieuwe jaargangen.

Een belangrijke ontwikkeling die we in het boek beschrijven is de pacht van drie climats van Prince Florent de Merode. In 2009 maakten ze de eerste Corton, de enige rode grand cru van de Côtes de Beaune. DRC exploiteert voor deze Corton de percelen van Les Bressandes (1.19 ha), Les Renardes (0,51 ha) en Clos du Roi (0,57 ha). In totaal gaat het dus om 2,27 ha grand cru Corton.
De kavels liggen zo goed als naast elkaar. Op DRC heeft men vooralsnog besloten om het fruit van de oude stokken van de drie climats tot één Corton te verwerken. Dus zonder vermelding van de naam van de climat. Op termijn echter, als de jonge stokken op leeftijd zijn dat hun fruit kan worden samengevoegd met dat van oude stokken, zullen de drie climats zeker apart gebotteld worden.

In het nieuwe boek kreeg ik de gelegenheid om het verder uit te diepen. Ik heb daarvoor research op het domein gedaan. Het boek is nu in de Engelse – en Nederlandse taal gedrukt. Ik sluit niet uit dat er nog een Russische – en Chinese editie komt.

Van dit boek heb ik 20 jaar gedroomd. In 1982 sprak ik Lalou Bize-Leroy (cogérante van DRC) over het maken van een boek over DRC. Ze vond het een sympathiek idee, maar gaf uiteindelijk de Fransman van Amerikaanse origine Richard Olnay – die al een boek over Château d’Yquem had geschreven – de opdracht. Pas in 2005 kwam ik met het eerste boek over DRC”” aldus Gert Crum zelf op de site van Wijnplein.