Redzepi’s boerderij

Redzepi’s boerderij

Chefkoks

Ze zijn goed, ze zijn creatieve geesten, ze zijn briljant en op een dag … willen ze toch weer wat anders. Sommigen veranderen ‘Nouveau riche’ in ‘Nouveau ruig’, anderen keren de Zeeuwse wateren de rug voor een ogenschijnlijke religieuze move naar de de kapel van het 19e-eeuwse militair hospitaal in het Groen Kwartier in Antwerpen. The Jane!

 Nieuwtje

Over  The Jane gesproken, topchef Nick Bril, zal dit jaar de opening van de Vakbeurs Gastronomie op zich nemen!

Nick Bril* & Massimo Bottura***

De organisatie van Gastronomie kan vol trots vertellen dat de opening dit jaar voor rekening komt van niemand minder dan Nick Bril van The Jane Antwerpen*, de chefkok van het restaurant dat zojuist door CNN is opgenomen in de lijst “Mooiste restaurants wereldwijd”. Samen met het bijzondere, ambachtelijke bedrijf Lindenhoff in Baambrugge zijn de krachten gebundeld om deze topper naar Nederland te halen.  Met een inspirerend en educatief programma is dit een opening die je als vakbezoeker zeker niet wilt missen! 

Maar dit is nog niet alles…Vakbeurs Gastronomie heeft beloofd groots uit te pakken voor haar eerste lustrum!

Dat is gelukt… want op dinsdag 10 november zal één van de wereldwijd allergrootste sterrenchefs het podium betreden. De ambassadeur van de nieuwe generatie moderne  chefs, de meester die van koken kunst maakt en zich laat inspireren door zijn nabije omgeving en cultuur. We hebben het over Massimo Bottura, de nummer 2 van de wereld op The World ’s 50 Best Restaurants lijst van 2015. De 3-sterrenchef komt naar Vakbeurs Gastronomie in het kader van het thema Health Cuisine waarin hij deelneemt aan de masterclass over gezonde gastronomie. Health Cuisine gaat over de (her)ontdekking van gezonde eetculturen met topchefs wereldwijd, waar de Italiaanse keuken en Eten van Dichtbij, ofwel “Farm to Fork”, uitstekende voorbeelden van zijn. De masterclass met Wereldchef Bottura is mede mogelijk gemaakt door Hospitality in Health, uitgever van From Farm to Fork in Twente.

Tevens is het mogelijk om het kookboek “Never trust a skinny Italian Chef” van Massimo Bottura persoonlijk te laten signeren in de stand van De Wonderneming, organisator van het Kookboek van het Jaar.

Talenten

Het is een wondere wereld waar koks hun creaties neerzetten. Maar voor eeuwig achter hetzelfde fornuis staan, dat lot is slechts aan weinigen beschoren. Ze beginnen allemaal braaf, jassen de piepers en scheuren de sla. Om op een dag wakker te worden in het besef dat ze een geniaal talent bezitten. Een dat ver boven het maaiveld uitsteekt. Als ze dat weten, dan is het hek van de dam.

Ferran Adrià, Jamie Oliver, Gordon Ramsey, Sergio Herman.  Zo maar wat namen.

109_0041De boerderij

Maar het meest spectaculaire initiatief tot nu toe vind ik ‘De Boerderij’ van René Redzepi in Kopenhagen. Een visionair, deze kok. Blijft niet hangen in dat wat al bestaat, ‘het koken’, maakt het niet mooier, of nog buitenzinniger, nee, hij voegt er een nieuwe dimensie aan toe! Tot vier keer toe stond hij boven aan de lijst van de 50 beste restaurants van de wereld, en nu begint hij gewoon een  boerderij!

“Mr. Redzepi, 37, the godfather of the New Nordic movement and the chef at Noma, arguably the world’s most influential restaurant at the moment, was standing outside what looked like an auditorium-size crack den. Used spray-paint cans lay in heaps amid the weeds of an abandoned lot. Street art covered the walls of an empty warehouse; inside, teenagers rumbled around on skateboards.

SvWLog

LEES HIER VERDER

World-class culinary destination? The site, right outside the ragged border of this city’s freewheeling Christiania neighborhood, seemed more like the Four Seasons after an apocalypse.

But Mr. Redzepi envisioned something else as he climbed a staircase to a tar-papered roof and gazed out at a lake on the edge of the property. In what qualifies as a wildly risky roll of the dice, he plans to close Noma after a final service on New Year’s Eve in 2016. He hopes to reopen for business in 2017 with a new menu and a new mission.” bron: The New York Times.