Bij voorkeur laat je de wijn rusten in een betonnen ei!

Voor het ‘wijngesprek’ van vandaag, sprak ik de Chileense wijnmaker Álvaro Espinoza. In het kader van “Chili on Tour’ bezochten een groep vooraanstaande wijnmakers uit Chili de Expo Houten. Het gesprek volgde na een seminar over de nieuwe classificaties van Chili.

Chilean wine tour
Ze waren er allemaal. Rafael Urrejola, bekend als “Mr. Hunter” met zijn niet niet te stuiten queeste op zoek naar terroir. In maart 2010 werd hij verkozen tot de beste Wijnmaker van 2009 door de Chileense wijnschrijvers. Brett Jackson, de ‘kiwi’. Geboren, getogen en gestudeerd in Nieuw Zeeland.  In 1994, bijna 20 jaar geleden zette hij voet op Chileense bodem. Om daar niet meer weg te gaan. De wijnen zijn Nieuw Zeelandse zegen te geven. Alejandro Wedeles. Landbouwingenieur en gestudeerd aan de Pontificia Universidad Católica. ZIjn werk heeft invloeden ondergaan die zowel Frans, Spaans als Amerikaans zijn. Nu bezig voor Santa Carolina met onder andere retro carignan in de Cauquenes Area.

Gonzalo Castro, de wijnmaker van Castillo de Molina & 1865 Viña San Pedro. Hij zag Chateau Margaux van zeer dicht bij, Bollinger in de Champagne, leerde Pinot Noir maken en werkte in de Californische wijngaarden. Naast het wijnmaken doceert hij wijnbouw in Chili. Christián Molina, de wijnmaker van de Varietal & Reserva Range van Viña Tarapaca. Bij zijn terugkeer uit Californië ging hij bij Tarapaca aan de gang. Naast het wijnmaken is hij verantwoordelijk voor de wijnkelder in Isla de Maipo waar zo’n slordige 13 miljoen liter wijn gemaakt wordt. mosa4

Álvaro Espinosa
Maar ik kwam voor Álvaro Espinoza! De man die zoveel op biodynamisch gebied aan het rollen bracht in Chili. Een cowboy? Nee, een eigenzinnige vrijbuiter ja. Maar dan een hele zachtaardige. Meer een panda dan een grizzly. (Hoewel, panda’s schijnen aartslui te zijn. Het bamboo waar hun dieet uit bestaat, is nauwelijks toereikend als voeding waardoor een minimum aan beweging al te veel is.)

Nee, enige vorm van luiheid kan ik bij deze gepassioneerde man niet bespeuren! Van zo dichtbij maakte hij de opkomst van de duurzame wijnbouw mee in Chili en vertaalde dat onder andere in zijn advieswerk voor Emiliana, de wijngaarden van de broers José en Rafael Guilisasti.  Hier staan de medewerkers op nummer 1. Hun leven is geborgd in de veilige, duurzame omgeving van dit ‘Organic’ complex. Zo worden  eigen groentes geteeld en gegeten. Het hele jaar door. Vers en biologisch verantwoord. Niet alleen voedzaam, maar ook economisch. Op Emiliana worden de medewerkers in staat gesteld hun eigen microbedrijven te runnen. Voor honing, kruiden, olijvenolie. Extra inkomsten voor de families. Some way of life!
Hier geldt een groot respect voor de natuur, een heilig geloof in het land als levend organisme! Je doorbreekt de cycli van de natuur niet!

Álvaro is hier  adviserende wijnmaker sinds het jaar 2000. Voor de wijnbouw in Casablanca, Maipo en Colchague Valleys. Hij geldt als een van de meest gerespecteerde professionals in Chili. Aan het einde van het seminar over de  nieuwe classificaties in Chili, als de ‘Chilean Wine Tour’ Nederland aan doet, ontmoet ik hem. De man is een visionair in de wijnwereld. Nog jong, net voorbij de vijftig.  Ik zit met hem aan tafel en spreek met hem. Morgen staat hij weer in de wijngaard en bestudeert hij de aarde, de druiven… Ach en zo vindt iemand anders het weer leuk om Madonna te interviewen 🙂

mosa 1

Antiyal
Emiliana is een bijzonder project, maar ik wil heel graag meer weten over Antiyal. Zijn eigen wijndomein. Het familiebedrijf in de buurt van Paine is in 1996 opgericht. De eerste wijnen Antiyal kwamen in 2000 op de markt. Het was de Antiyal 1998.  Carmenere, cabernet en syrah. In 2001 kwam een tweede wijn erbij, ‘Kuyen’ werd zijn naam. Maan in Mapuche. (Mapudungun of Mapuche is de taal van het inheemse volk van Centraal-Chili.) Kuyen is een blend van syrah en cabernet.  Op dit moment maken ze zo’n kleine 20.000 flessen wijn per jaar. Een klein bedrijf, misschien…. Maar groot in wijn. Iedere druif is gezond de fles ingegaan, na een leven – weliswaar kortstondig, maar ja, dat is zijn cyclus – in een volmaakte natuurlijke omgeving in de uitgestrektheid van de Maipo Valley.

Wijnmaken
De eerste wijnen die hij ooit maakten, waren wijnen voor Undurraga. Als keldermeester. Zijn vader, œnoloog en wijnprofessor liet hem kennis maken met wijnbouw – zelf ook een wijnmaker, net als zijn grootvader –  en had de vooruitziende blik hem naar Europa te sturen. Het had ook Stellenbosch kunnen zijn, of Geisenheim, maar van oudsher gingen de Chilenen eigenlijk graag naar Frankrijk. In Bordeaux studeerde hij œnologie.  Achteraf zou hij nu misschien wel voor Montpellier gekozen hebben. “Sciences pour l’œnologie”.  Na zijn studie werkte hij op Chateau Margaux en later in bij Moët & Chandon. Een van zijn vrienden, Telmo Rodriquez de bekende Spaanse wijnmaker uit Rueda, leerde hij kennen tijdens deze Franse periode.

Eenmaal terug in Chili  gaat hij op een gegeven moment bij Viña Carmen aan de slag. Hier doet hij een revolutionaire ontdekking in de wijngaard die verstrekkende gevolgen zal hebben voor de merlot, maar vooral voor de druif carmenere. Hij zal een van de eerste zijn die de carmenere als cépage bottelt.

Ik vraag nieuwsgierig hoe hij en zoveel advieswerk kan doen, en ook prachtige eigen wijnen kan maken. Al snel wordt duidelijk dat zijn vrouw, Marina Espinoza, moeder van hun drie zonen, daar met deze mannen de spil in de bodega  is. Met recht een ‘family-business’. Er is zelfs een bed&breakfast.

A- Espinoza 3Revolutie
Zijn manier van werken is revolutionair. Carmenere in merlot herkennen is één ding, organic wining een ander. Bonterra (Fetzer) in Californië zet ook een belangrijke stempel  op zijn weg naar een eigen biologisch dynamische leefomgeving. Werken met ‘Concrete Eggs’ is een volgende stap. Eieren gebruiken tijdens de vinificatie gebeurt natuurlijk altijd al. Maar we praten hier over de eivorm waarin de wijn wordt opgeslagen!  In beton. Waarom? Om de expressie van het fruit zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Niet te reductief als in RVS,  niet bedekt met hout.  De wijnen worden zachter, maar behouden ‘een mond vol fruit’. Overigens zien ze soms wel hout op hun weg van most tot gebotteld product, maar veel minder.

In zijn eigen wijngaarden  verbouwt hij carmenere, syrah, cabernet sauvignon, petit verdot en grenache.  De stokken staan tegen de uitlopers van de Andes aan. Classificatie Andes dus. Water uit de Andes wordt gebruikt. De bodem is goed waterdoorlatend. Het klimaat? Nogal mediterraans. De seizoenen wisselen elkaar af en hebben alle hun eigen invloed in de wijngaard. Grote verschillen tussen de dag- en de nachttemperatuur geven een fantastische rijping. Fris en fruitig.

De wijngaarden van de familie Espinoza koesteren zich in de bescherming van een eigen wereld. Zo min mogelijk invloeden van buitenaf. Zo min mogelijke invloeden van de mens. Ook tijdens de vinificatie niet. Vandaar ook de betonnen eieren. Geen klaring en uiteindelijke een voorzichtige filtering.

In april van dit jaar kwam de oogst binnen! Prachtig fruit dank zij een mooi jaar onder andere. Een koude lente, een warme zomer zorgde voor veel aroma’s en rijpheid. Ook Álvaro zelf is dan thuis en staat met vrouw en zonen aan de sorteertafel. Want in zo’n bijzondere eigen wereld doe je het werk , als het erop aankomt, natuurlijk met zijn allen!

mosa 2

4 Reacties

 • nipperamsterdam Posted 15 september 2013 06:37

  ‘Concrete Eggs’
  Welke inhoud hebben die eieren ?
  Hoe gemaakt ? Beton versterkt met ….. (ijzer) ?
  Zijn de wanden (semi)permeabel ?
  Staan ze vrij of zijn ze ingegraven ?
  Bij welke tempearatuur en vocht worden ze bewaard ?
  Hoe zijn ze afgesloten ?

  • Marja van Beek Posted 15 september 2013 10:45

   Wauw, wat een vragen! Leuk, we gaan er achter aan. Je hoort spoedig.

 • nipperamsterdam Posted 17 september 2013 01:23

  Dank je Marja.
  En ik ben benieuwd, want ik zie daar wel iets in.
  In zeer vroege tijden stopte men ook wijn in kruiken, amfora’s en vaak onder de grond (is o.a. koel), dus deze nieuwe wijn in oude kruiken (vs oude wijn in nieuwe zakken) methode kan dus zeer goed zijn voor de wijn.
  In spannende afwachting.
  Cheers !

 • Michèle Lainé Posted 23 september 2013 12:15

  Wat leuk dat je Alvaro Espinoza mocht interviewen… leuk verhaal!

Reageren is niet mogelijk.