Biologisch boeren met extra hoge eisen!

clos MarieWist u  dat de kleur van de bloemen in het veld iets zegt over de temperatuur van de aarde? Hoe roder de bloemen, hoe kouder de grond.

Wederom was de Drakenburg op de grens van Baarn en Hilversum het decor waar tegen de overzichtsproeverij van Vinoblesse  gehouden werd. Al jaren zet dit wijnbedrijf zich in om wijn te verkopen die zo puur als maar mogelijk is,  gemaakt wordt. Dus uit de  biologische hoek. Of uit de wereld van de biodynamie.

Montirius

Montirius

Grijze wollen sokken en zweverig gedoe? Spooky oogsten tijdens maanlicht? Geenszins. Koehoorns in de aarde? Ja! En dan specifiek van een koe die gekalfd heeft. Niet voor hocus pocus maar om preparaten voor de wijngaard te maken.
Het is een ‘leer’ ontstaan in de dertiger jaren onderbouwd door de  grondlegger  van de antroposofie, de Oostenrijker Rudolf Steiner en Sir Albert Howard die het principe van organic farming aanhing. Sir Albert Howard was de grondlegger van de biologische landbouw beweging. Hij werkte 25 jaar als een agrarische onderzoeker in India, eerst als Agricultural adviseur van staten in Centraal-India en Rajputana, daarna als directeur van het Institute of Plant Industry in Indore.

Steiner Steiner ontwikkelde de biologisch-dynamische landbouw waarin bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei centraal staan. Bij het landbouwbedrijf moeten bedrijfsvreemde elementen zo veel mogelijk vermeden worden. Vandaar dat een biologisch-dynamisch bedrijf naar diversiteit in geteelde gewassen en gehouden dieren streeft. Ook wordt er met speciale preparaten gewerkt om groei en levenskracht van de gewassen te bevorderen. Of te wel, biologisch boeren met extra hoge eisen in een zo mogelijk besloten gemeenschap.

Een grote inspirator voor Steiner was ook Goethe, onder andere met zijn “Metamorphose der Pflanzen.”

Vinoblesse, bij monde van Tjitske Brouwer gaf parallel aan hun najaarsproeverij een lezing over het biologisch-dynamisch gedachtegoed en het daar naar werken in de wijngaard. Over wat biologische dynamisch werken betekent voor de wijnbouw. Over hoe je de plant gevoelig maak voor de invloeden van de kosmos!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=iIhfmKp8tCM&w=420&h=315]

Belangrijk is de biodiversiteit  op micro- en macroniveau. In en buiten de wijngaard en uiteindelijk: the truth is in tasting the wine!

Als zij foto’s laat zien tussen een niet-BD en een wel-BD wijngaard is het verschil opmerkelijk. Ook de foto’s overigens in hun wijngids laten op niet te verstane wijze de biodynamische wijngaard in al zijn pracht en praal goed zien.

IMG_1234 Aan het eind van Tjitskes zeker aan te bevelen seminar  proeven we vier jaargangen rood van Clos Marie uit Pic Saint Loup. Een van de bergappellations uit de Languedoc. Het is de meest noordelijke appellatie. De nachten zijn hier wat koeler dan verderop en er valt in verhouding meer regen. De bodem bestaat ui klei/kalk met kalkhoudende kiezels.

La Métairie du Clos wordt voor het eerst in 2011 gemaakt. De wijn is een blend van 50% carignan – oude stokken uit 1929 – 30 % grenache uit 1960 en 5 % cinsault. Alles met de hand geplukt. De gisten die bij de druif horen doen het werk in de kelder. Op beton en op hout. Na 20  maanden rijping op demi muid en tonneaux in de koele, kille ondergrondse kelder op zijn lie wordt de wijn verder bewaard op glasfiber cuves tot ze gebotteld wordt.

In vier glazen – naast elkaar –  hartstikke leuk, proeven we 2006, 2007, 2008 en 2010.  De 2006 was verrukkelijk op dronk. 2010 kon nog wel even wachten, leek me zo en 2007 had of een off-day, wat kan bij wijn of  het was gewoon niet mijn favoriet. Een beetje een stinkerdje 🙂 Voor mij sprong 2008 er boven uit, omdat het zacht, rijp en fijn was. De gids ligt hier op het bureau. Wie weet, staan deze wijnen straks in Studio Smaak van Wijn!

LOGOsmaak van wijn8