Biologische wijnboer vandaag voor de rechter

wijngaard_slovenie_2 Klaas Kuyper

La Cicadelle de la Flavescence dorée


In Frankrijk een opmerkelijke rechtszaak! Een biologische wijnboer wordt voor de rechter gedaagd omdat hij zich aan zijn principes vasthoudt. Geen gif in zijn wijngaard.

De bedreiging komt uit de hoek van de insecten. Flavescence dorée is een ziekte van de wijnstok die onherstelbare gevolgen met zich mee kan brengen. Niet alleen voor een oogst, maar soms voor de hele wijngaard.

De ziekteverwekker is een micro-organisme die zich in de stam van de druivenstok nestelt. Hij wordt overgebracht door insecten zoals sprinkhanen. De ziekte bleef in Frankrijk in eerste instantie beperkt tot het zuiden, maar schijnt op te rukken en belegert  Bourgogne inmiddels.

Met name in de biologische landbouw is de bestrijding moeilijk. Door gebruik te maken van insecticide verliest de wijnboer zijn certificering. Daarentegen vinden de biologische boeren ook dat met name het behoud van de biodiversiteit in hun wijngaard  een belangrijk middel is om de gezondheid in stand te houden. En er schijnen biologische middelen voorhanden te zijn om de schadelijke insecten uit de wijngaard te houden.

Echter, wijnmakers die chemische behandelingen weigeren, kunnen worden berecht en veroordeeld. Dat is dus nu het geval.

“Emmanuel Giboulot, viticulteur sur la Côte de Beaune et la Haute-Côte de Nuits, est convoqué par la justice pour avoir refusé de traiter ses vignes contre la cicadelle de la flavescence dorée. Il encourt jusqu’à six mois d’emprisonnement et 30.000 euros d’amende.”  Lees verder……